USPJEŠNA SEZONA

Poljoprivrednici izložili džinovske tikve teške po 100 kilograma

Sad ne znamo šta ćemo s robom, niti nas ima ko podržavati, kaže Sadeta Kunovac

Al. Bajramović

Kulić: Vlasnik ogromnih tikava

Foto: Avaz


U godini u kojoj je koronavirus promijenio mnogo toga poljoprivrednici iz Ustikoline uspjeli su nastaviti tradiciju, izloživši svoje proizvode na 16. manifestaciji „Zdrava hrana iz Ustikoline“.

Mnogo truda

  • Ovo je 16. put da se organizira sajam

    Ovo je 16. put da se organizira sajam

    Foto: Avaz


Kažu da je sezona bila relativno uspješna, ali u nedostatku sličnih manifestacija na kojima su do sada uspijevali prodati ono u što su uložili mnogo truda i bez podrške vlasti, veliki broj njih će smanjiti obim posla kojim se bavi ili potpuno prestati. 

- Pravim pekmeze, sokove, sirupe, džemove, razne kisele salate. Od toga živim. Muž mi je umro, pa sad sama obrađujem oko tri dunuma zemlje. Dokle, kako, ne znam. Korona nas je mnogo poremetila, jer imamo samo ovaj sajam. Sajmova u Goraždu i Sarajevu nema. Sad ne znamo šta ćemo s robom, niti nas ima ko podržavati - kaže Sadeta Kunovac iz mjesta Njuhe.

Marijan Kulić iz Jošanice nije profesionalac, jer se poljoprivredom po odlasku u penziju bavi za vlastite potrebe. Međutim, džinovske tikve, koje su, kaže, teške po stotinjak kilograma, nije mogao da ne izloži na sajmu u komšijskoj Ustikolini.

Popularni sir

Porodica Marić bavi se stočarstvom. Iako je mala farma sa pet grla smanjena na dvije krave, Slavojka ima dovoljno mlijeka da od njega napravi dimljeni sir, ali i popularni sir torotan koji se generacijama pravi u BiH. 

Poznati pčelar Said Begić kaže da je 2020. godina veoma loša za pčelare, pa je i on morao smanjiti broj košnica. Pčelarstvom se bavi 24 godine i lošiju sezonu nije zapamtio.

- Računao sam, kad bih ovu teglu prodavao za 70 umjesto 20 maraka, bio bih na nuli. Malo me je spasilo što sam imao rezervi meda za ne daj Bože, ali ove godine i ona će se istopiti.

NA VRH

Podijeli članak na