BITNI DATUMI

30. godišnjica obnove rada BZK “Preporod”

„Preporod“ još nema ni svoj odgovarajući društveni status ni odgovarajući način finansiranja svog rada i djelovanja

30. godišnjica obnove rada BZK “Preporod”. Arhiv

Piše: E. H.

5.10.2020

Trideset godina nakon obnavljanja „Preporoda“, i dalje predano radimo na svojoj misiji, i dalje očekujući da Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ dobije adekvatan društveni odgovor na sve to što je bila i što jeste, saopćeno je iz direkcije BZK „Preporod“. 

Dodali su da „Preporod“ još nema ni svoj odgovarajući društveni status ni odgovarajući način finansiranja svog rada i djelovanja, a njegova brojna imovina širom Bosne i Hercegovine i bivše Jugoslavije i dalje je uzurpirana, jednako kao i 1949. godine kad je nasilno otuđena.

- Dok ispraća još jednu važnu svoju godišnjicu, „Preporod“ se i dalje nada da će se napokon barem neka od ovih pitanja riješiti. Bošnjačka zajednica kulture “Preporod”, kao temeljna i najvažnija organizacija kulture u Bošnjaka s tradicijom dugom 117 godina, danas obilježava 30. godišnjicu obnove svoga rada i djelovanja. Na današnji dan, 5. oktobra 1990. godine, 41 godinu nakon nasilnog prekida rada 1949. godine, održana je Obnoviteljska skupština Kulturnog društva Muslimana, današnje Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” – pojašnjeno je.

30. godišnjica obnove rada BZK “Preporod”. Arhiv

Dodaje se da ta je skupština reflektirala i artikulirala svijest bošnjačkih intelektualaca i pregalaca u kulturi, svijest o nezamjenjivoj važnosti kulture kao temeljnog ishodišta identiteta jednoga naroda.

- Jednodobno, ona je bila dio ukupnih društveno-historijskih procesa kojima je označen kraj jednoumlja i zatiranja identitetskih posebnosti ovdašnjih naroda i otvoren prostor njihova slobodnoga afirmiranja i artikuliranja u jedinstvenome mozaiku bosanske interkulturalnosti. Svjesni kako sloboda nužno implicira i posebnu odgovornost, rukovodstva, djelatnici i aktivisti „Preporoda“ u ovih trideset godina uspjeli su razviti brojne kapitalne naučno-kulturne projekte i otvoriti prostor za afirmaciju savremenog kulturnog i umjetničkog stvaralaštva, ali i uvijek biti i ostati konstruktivnim dijelom bosanskohercegovačke društvene scene u najširem smislu. Tu misiju „Preporod“ ostvaruje i kroz saradnju s ostale tri temeljne organizacije kulture bosanskohercegovačkih naroda, na što smo posebno ponosni, ali i kroz interakciju s drugim srodnim vladinim i nevladinim organizacijama – naglašeno je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.