SERIJA "ALIJA"

Na turskoj televiziji prikazana epizoda pogibije heroja Izeta Nanića

Izet Nanić je rođen 4. oktobra 1965. godine u Nanića Dolini

Piše: E. T.

5.10.2020

Na prvom programu turske državne televizije TRT1 je u udarnom terminu počelo prikazivanje dramske serije “Alija” koja donosi priču o životu prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine rahmetli Alije Izetbegovića.

Serija “Alija” donosi priču o životu Alije Izetbegovića i obuhvata period od njegovog rođenja, mladosti u kojoj se zaljubio u suprugu Halidu pa sve do smrti, odnosno od 1944. do 2003. godine.  U jednoj epizodi prikazana je jako emotivna epizoda o pogibiji heroja Izeta Nanića. 

Izet Nanić je rođen 4. oktobra 1965. godine u Nanića Dolini (tada MZ Varoška Rijeka) u općini Bužim. Bio je drugo od sedmero djece majke Rasime i oca Ibrahima. U rodnom Bužimu završio je osnovno obrazovanje odličnim uspjehom. Kao mladić je svirao gitaru i trenirao taekwondo. Srednju vojnu školu upisao je u Zagrebu. Maturirao je 1984. godine. U Beogradu je upisao vojnu akademiju, smjer Ratno Vazduhoplovstvo Protiv Vazdušna Odbrana, na kojoj je proveo prve dvije godine. Jednu godinu pohađa u Sarajevu, a završava je 1987. godine u Zagrebu.

Koliko je dobar, pokazale su vojne operacije kojima je rukovodio: Ćorkovača, Munja 93’, Breza 94’, samo su neke od uspješno završenih. Po svjedočenjima njegovih boraca, već nakon operacije Munja 93’ pokazao je svoju maštovitost, odlučnost i sigurnost. Time je stekao povjerenje kod boraca i u njega se gledalo kao u pravog vođu.

Poginuo je 5. avgusta 1995. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.