PANDEMIJA

NATO prikuplja fond od 500.000 eura za pomoć BiH u borbi protiv koronavirusa

Sredstva će uskoro biti operativna

NATO prikuplja fond od 500.000 eura za pomoć BiH. Ilustracija

L. M. / Srna

5.10.2020

NATO prikuplja fond od 500.000 eura za pomoć BiH u borbi protiv pandemije koronavirusa, saopćeno je iz Ministarstva odbrane u Vijeću ministara.

Prestavnicima misije BiH pri Glavnom sjedištu NATO-a u Briselu, među kojima je i ambasador BiH Mitar Kujundžić, na nedavnom sastanku u Briselu, rečeno je da će sredstva biti uskoro operativna.

Na sastanku, kojem su prisustvovali pomoćnik glavnog sekretara NATO-a za operacije Džon (John) Manza, direktor za odbrambene institucije i izgradnju kapaciteta Mark Paolo (Marc Paolo) i desk-oficir za BiH u NATO Ron Maksvel (Rohan Maxwell), predstavnici Misije BiH informisani su i da je u završnoj fazi definisanje modaliteta za povjerenički fond koji NATO uspostavlja za pitanja domena malog i lakog naoružanja.

Manza je iskazao zadovoljstvo radom Ministarstva odbrane u Savjetu ministara i Oružanih snaga BiH zbog izgradnje integriteta u Oružanim snagama, te učešću u misiji podrške "Odlučna podrška" u Avganistanu, navodi se u saopćenju.

Po pitanju novog pristupa "jedan partner-jedan plan", Manza je naglasio da u tome za BiH neće biti izmjena, te da će se odnosi BiH i NATO-a zasnivati na Programu reforme BiH.

Predstavnici Misije BiH pri NATO-u, razgovarali su i s pomoćnikom glavnog sekretara NATO-a Betinom Kadenbah (Bettina Cadenbach), koja je istakla važnost da se što prije dostave informacije o provođenju Programa reformi BiH za 2020. godinu, a interesovala se i o tome kada bi BiH mogla da dostavi ovakav program za 2021. godinu, navodi se u saopćenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.