SAZNAJEMO

Šef Misije za BiH pisao Tegeltiji: Novac od MMF-a tek poslije izbora

Martin Petri obavijestio je prošle sedmice Vijeće ministara BiH da će finalni pregovori s našom državom biti nakon 15. novembra

Martin Petri. AVAZ

Piše: M. Aščić

6.10.2020

Šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za BiH Martin Petri obavijestio je prošle sedmice Vijeće ministara BiH i članove Fiskalnog vijeća da će finalni pregovori oko novog kreditnog aranžmana s našom državom biti održani tek poslije izbora, tačnije poslije 15. novembra, saznaje „Dnevni avaz“.



Pregovori online

To znači da novac od MMF-a može biti operativan tek poslije izbora, odnosno na računima krajem januara naredne godine. Ovaj kredit bi trebao stabilizirati državne finansije u narednoj godini, kada se očekuje najteži ekonomski udar zbog posljedica pandemije koronavirusa.

Iako su iz Vijeća ministara BiH očekivali da bi pregovori oko novog kreditnog zaduženja trebali početi sredinom oktobra, što je najavljivao i Zoran Tegeltija, Petri u pismu, koje je u posjedu „Avaza“, obavještava državnog premijera o planu MMF-a kada je u pitanju naša država. Ova informacija potvrđena je za „Avaz“ iz više izvora iz Vijeća ministara, a pregovori će, kako smo ranije objavili, biti online.

Petri u pismu Tegeltiji, a koje su dobili i entitetski premijeri Fadil Novalić i Radovan Višković, ističe da je „naš plan održati više tehničkih sastanaka u oktobru, fokusirajući se na konsultacije po članu IV koje nismo mogli zaključiti na proljeće, ali, također, početi sastanke u pogledu programa“.

Zoran Tegeltija. avaz

- Potom, odmah nakon izbora 15. novembra možemo finalizirati pregovore s ciljem da zaključimo pismo namjere u prvoj sedmici decembra te da isto pošaljemo Izvršnom odboru MMF-a do sredine decembra - napisao je Petri.

On je istakao da je na osnovu rasporeda predviđeno da u januaru naredne godine program bude „dostavljen našem Izvršnom odboru“. Posljednji aranžman s MMF-om BiH, odnosno njeni entiteti kao krajnji korisnici sredstava, potpisali su 9. septembra 2016. godine. BiH je tada odobreno 543,5 miliona eura (1,07 milijardi KM).

Aranžman prekinut

Zbog neispunjavanja preuzetih reformi nikada nisu povučena sva odobrena sredstva, pa je aranžman s MMF-om prekinut u šestom mjesecu 2018. godine. Tada je naša država uspjela povući dvije tranše od skoro 300 miliona KM.

Kako smo nedavno objavili, naša država mogla bi ponovo tražiti prošireni aranžman, uz kreditno zaduženje od milijardu KM. Bh. vlasti poslale su nedavno pismo u Vašington, ali nisu navele uvjete kredita.

Privatni sektor

Faksimil pisma koji je poslan premijerima. avaz

Vlada FBiH već je odobrila 200 miliona KM za pomoć kantonima i budžetima od kredita koji je stigao u martu, a ostali dio se odnosi na namjere prema privatnom sektoru.

Federacija je, kako stvari stoje, zagrijana za kreditni aranžman, dok ni RS, kao entitet i pregovarač, nema ništa protiv novog zaduženja, ali su svjesni da se ovim pregovorima jačaju institucije BiH, poput Centralne banke, koja je dio Fiskalnog vijeća.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.