AKTUELNO

Kakve će poruke za BiH stići iz Brisela

Očekujemo usvajanje ekonomsko-investicionog paketa za sve države regije, što je posebno važno u vrijeme kad je ekonomija pogođena koronavirusom, kaže Topčagić

Evropski parlament će raspravljati o paketu proširenja. Arhiv

Piše: E. Halimić

6.10.2020

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi) danas će pred Odborom za vanjske poslove Evropskog parlamenta predstaviti paket proširenja i ekonomsko-investicioni plan za zapadni Balkan.


Posjeta Briselu

Varhelji: Predstavit će dva dokumenta. Arhiv

Nakon prezentacije uslijedit će i parlamentarna debata o paketu proširenja, koji obuhvata godišnje izvještaje o napretku zemalja zapadnog Balkana u procesu pristupanja EU i investicionom planu EU. 

Nakon procjene Komisije o reformama vezanim za EU u svakoj zemlji proširenja, izvjestioci će izraditi izvještaje o zemljama, definirajući zaključke i preporuke Evropskog parlamenta.

Stručnjak za evropske integracije i predsjednik Panevropske unije BiH Osman Topčagić kaže kako je riječ o redovnom izvještaju o napretku zemalja zapadnog Balkana u procesu pridruživanja EU.


Topčagić: To je redovni izvještaj. Arhiv

- Ovoga puta očekujemo usvajanje ekonomsko-investicionog paketa za sve države regije, što je posebno važno u vrijeme kad je ekonomija pogođena posljedicama pandemije koronavirusa. Što se tiče BiH, mislim da su glavne poruke saopćene prilikom posjete Predsjedništva BiH Briselu. Obično nema iznenađenja u ovakvim izvještajima, a Evropska komisija će detaljno i precizno opisati stanje u BiH i ukazati na sve što treba raditi ili ubrzati - istakao je Topčagić. 

Govoreći o investicionom planu, Topčagić kaže da je BiH pripremila desetak projekata koji su za nas najaktuelniji.

- Vidjet ćemo šta će od toga proći. U svakom slučaju, dobro je da EU u ovoj situaciji finansijski podržava BiH i cijeli region. Ukupni iznos za zapadni Balkan je manji nego što će Hrvatska dobiti od EU u narednom periodu - naglasio je Topčagić.


Ponuda EU

Ćerimagić: Ostvaren napredak. Arhiv

Adnan Ćerimagić, analitičar Inicijative za evropsku stabilnost (ESI) i ekspert za evropske integracije, ističe kako su u onome što će Evropska komisija objaviti ove sedmice najzanimljiviji plan za investicije i finansijska podrška regionu.

- To će biti ponuda Evropske komisije zemljama zapadnog Balkana, uključujući BiH. Ostaje da vidimo da li će to biti dovoljno da pomogne i podrži pozitivne, ne samo ekonomske već i društvene i političke procese, uključujući i vladavinu prava - istakao je Ćerimagić.

Dodao je da BiH ne može očekivati bilo šta u vezi s preporukom za kandidatski status.

- U posljednjih 14 mjeseci, od dolaska novog specijalnog predstavnika EU Johana Satlera (Johann Sattler), BiH je napravila nekoliko konkretnih i teških koraka, ali za preporuku za kandidatski status Evropska komisija ipak očekuje značajniji napredak - rekao je Ćerimagić.

Posjete Beogradu i Podgorici

Kako je najavljeno, Varhelji bi za nekoliko dana trebao posjetiti Beograd i Zagreb kako bi lično predstavio izvještaj o napretku ovih država te evropski investicioni plan. 

- Nije još poznato ko će u BiH uraditi istu stvar, a najvjerovatnije će to uraditi šef Delegacije EU u BiH - pojasnio je Topčagić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.