ŠEF DELEGACIJE EU U BIH

Satler: Neznatan napredak u oblasti borbe protiv korupcije, hitno usvojiti tri zakona

Istakao bih kao najveće razočarenje da nije bilo pomaka u unapređenju u oblasti vladavine prava, rekao Satler

Satler uručio Tegeltiji izvještaj o napretku. Twitter

Piše: A. J.

6.10.2020

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler (Johann Sattler) uručio je danas predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji Izvještaj o napretku za BiH. Satler je u obraćanju medijima kazao da kada god je bilo spremnosti na kompromis našla su se rješenja, za šta je odličan primjer i održavanje izbora u Mostaru nakon 12 godina.

- Pozitivno je da su svi nivoi vlasti usvojili okvire za reformu javne uprave. U dosta oblasti nije ostvaren napredak. Istakao bih kao najveće razočarEnje da nije bilo pomaka u unapređenju u oblasti vladavine prava, poglavlja 23 i 24. Nalazimo se tamo gdje smo bili, nije se radilo na realizaciji preporuka. Ovo pitanje je naišlo na otpor i iz redova samog pravosuđa. Pozivam aktere da prestanu s opstrukcijama reforme pravosuđa. Apelujem i na Vijeće ministara i na Parlamentarnu skupštinu BiH da izmjene usvoje u što kraćem roku - poručio je Satler.

Istakao je da, osim izmjena Zakona o VTSV-u, još dva zakona trebaju i moraju biti usvojena do kraja godine, a to su Zakon o sukobu interesa i Zakon o javnim nabavkama.

- Neznatan je napredak u oblasti borbe protiv kriminala i korupcije. To su stvari koje utiču negativno na građane. Nepostojanje kontakt tačke za EUROPOL ima svoje nedostake za rješavanje ovog problema - rekao je Satler.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.