TRAKAVICE

Bolnice poslale 162 zahtjeva, niko neće da montira respiratore

U posljednja dva mjeseca raspisana dva poziva, ali nema prijavljenih kompanija

Respiratori u BiH stigli 25. aprila. Avaz

Piše: M. Aščić

6.10.2020

Na novi tender Federalne uprave civilne zaštite (FUZC) za montiranje - verifikaciju, servis i transport stotinu respiratora koji su nabavljeni posredstvom firme “Srebrena malina” iz Kine u BiH opet se nije prijavila nijedna kompanija.

To znači da je ponovo propao posao montaže i podjele, vrijedan 175.000 KM, i da niko ne želi da montira kineske respiratore.


Istekao rok

Tender je bio raspisan 23. septembra i radilo se o, kako je navedeno, "pregovaračkom postupku bez objave obavještenja". No, jučer do 12 sati, kada je istekao rok za prijave, nije se prijavila nijedna firma.

Ovu informaciju potvrdio je za "Avaz" i Mustafa Kadribegović, v. d. direktora FUCZ-a.


Kadribegović: Novi uvjeti. Arhiv

Razlog za raspisivanje novog tendera je taj što se na prvobitni, koji je bio s obavještenjem, bila prijavila jedna firma, ali samo za verifikaciju.

Bez montaže, respiratori ne mogu biti podijeljeni medicinskim ustanovama. Oni već pet mjeseci stoje u skladištu jedne privatne firme u Rajlovcu. Inače, trakavica s podjelom respiratora traje mjesecima, još od aprila.

Kadribegović nam je jučer rekao da će raspisati novi tender.

Slične firme

- Najvjerovatnije da će ići novi otvoreni postupak s nešto izmijenjenim uvjetima, da bi se mogle javiti firme koje instaliraju slične uređaje - rekao nam je Kadribegović.

On nam je pojasnio da su, dok se čeka da se javi firma koja će montirati i podijeliti ove uređaje, na adresu FUCZ-a stigla čak 162 zahtjeva za podjelom respiratora.


Čeka se optužnica

Nabavku uređaja, podsjećamo, vrijednih 10,5 miliona KM, istražuje i Tužilaštvo BiH. Već mjesecima su pod istragom federalni premijer Fadil Novalić, suspendirani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, vlasnik „Srebrene maline“ Fikret Hodžić i direktor Agencije za lijekove Aleksandar Zolak. Optužnica bi uskoro trebala ugledati svjetlo dana.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.