PISMO ZASTUPNICIMA

Znate li da tri četvrtine građana neće moći gledati utakmicu reprezentacije BiH

Regulatorna agencija za komunikcije (RAK) u protekle dvije godine štiti UNITED MEDIA-u iz Luksemburga da šverca autorska prava na teritoriji ove države, i time joj omogućava da se obogati, navode u zajedničkom pismu četiri firme

Prekosutra Nogometna reprezentacija BiH igra utakmicu baraža za EURO. Arhiv

Piše: A. J.

6.10.2020

Četiri firme iz Tuzle uputile su zastupnicima u Parlamentu BiH pismo u kojem se žale na indiferentnost Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) jer najveći dio građana BiH ne može gledati utakmice nogometne reprezetacije BiH. Njihovo pismo prenosimo u cijelosti:

- Poštovani zastupnici,


Vjerovatno Vam je poznato, da 8.oktobra 2020. godine nogometna reprezentacija BiH igra kvalifikacionu utakmicu za Evropsko prvenstvo EURO 2020. Nažalost, samo će jedna četvrtina stanovništva Bosne i Hercegovine imati mogućnost gledati tu utakmicu, a tri četvrtine neće moći. Ne zato što ne žele, nego zato što ne mogu, jer su žrtve kriminalnih radnji kojima im je ukradeno pravo gledanja utakmice.


Krivci su poznati, otvorena je firma u poreskoj oazi (UNITED MEDIA) koja je kupila prava na prenos te i ostalih utakmica UEFA EURO 2020 i Lige nacija, iako zakon BiH ne dozvoljava da te utakmice kupi i emituje neko ko svojim signalom ne pokriva cjelokupno stanovništvo BiH.


Naša država se dokazano dobro bori sa švercom droge i oružja – makar ulaže


Regulatorna agencija za komunikcije (RAK) u protekle dvije godine štiti UNITED MEDIA-u iz Luksemburga da šverca autorska prava na teritoriji ove države, i time joj omogućava da se obogati. Ispred nas operatora, BH Telecoma, udruženja AKOP,..., otišlo je desetine poziva, prijava, sve sa setom dokaza o nezakonitom švercu sa sportskim prenosima. Međutim, RAK ne samo da ih nije zaustavio u njihovim namjerama, nego su im pomogli da šverc bude još uspješniji.


Šta znači šverc sportskih prenosa? Ako kupite svo brašno u državi, što se u lošija vremena znalo događati, zatim ga prodajete po trostrukim cijenama i prisiljavate građane da ga kupe jer moraju, vi se enormno bogatite. Isto tako, ako kupite bitne sportske prijenose, kao na primjer reprezentacije BiH, zatim dignete cijenu i švercom dostignete trostruko veću zaradu od normalne. Da se to ne bi dešavalo, na područuje TV emitovanja postoje regulatori kao što je RAK. Međutim, ako angažujete neke službenike unutar Agencije da rade za vas, onda će se šverc uspješno sprovesti.


Rezultat tog šverca je sljedeći: građani BiH neće gledati utakmice reprezentacije BiH u kvalifikacijama i Ligi nacija. One su kupljene u Luksemburg i zaključane u fioku. Date su samo kompaniji Telemach da tu utakmicu da svojim korisnicima, a korisnici  koji su kod drugih operatera ako žele gledati te sportske sadržaje moraju se odjaviti kod svojih operatera  i postati korisnik Telemacha. Ime tome ne dajemo, zovite to ucjenom, reketiranjem običnih građana ili šverc. Možemo ga zvati kako hoćemo, činjenica je da je to nezakonito. Razumljivo, građanima ono što im ionako već pripada, prodaju po trostrukoj cijeni putem Telemacha i njihove televizije NOVA BH.


I navedeno nije nikakav problem za izvršioca, jer je riješio sve, kada je našao način da mu službenici iz RAK-a pomognu u tim nezakonitim radnjama. Za potvrdu naših navoda možete pozvati bilo kojeg operatora, da Vam potvrdi kako je „zaštitinik korisnika“ pomagao da korisnik dođe u situaciju da bude ucijenjen i bez zaštite. Mi, koji Vam ovo pišemo, intenzivno smo radili dvije godine da zaustavimo takve radnje, ali Agencija nije učinila ništa. Nisu htjeli, a mogli su sve ispitati i dokazati.



Samo su kupovali vrijeme dopisujući se s nama, kako mi ne bi tražili zaštitu od SIPA-e i ostalih nadležnih institucija, jer će oni to riješiti, a nikada im nije bila namjera da zavedu red u radu RAK-a za što imaju mandat. Pravno rečeno, ovo je naša država. Predstavnici sva tri naroda su izglasali Zakon o javnom RTV servisu BiH i u njemu član 10, stav 2, koji garantuje svim građanima da glavne sportske događaje mogu svi gledati, a ne da budu predmet šverca i ucjene građana od strane tih švercera. Samo natjerajte institucije u koje se uvukla korupcija da poštuju zakone ove države.


Riječima običnog čovjeka rečeno, ne dajte da nas ponižavaju. Mnogo šta u ovoj državi manjka, da i ne nabrajamo, ali natjerajte bar one koji su nam ukrali pravo gledanja utakmica reprezentacije BiH i ostalih važnih sportskih događa, da nam to vrate. A usput, ako može, da odgovaraju oni koji su im pomagali u tome.


Činjenica je da je došao novi direktor RAK-a, ali ako mu Vi ne pomognete, on neće moći razbiti ispletenu mrežu korupcije na RAK-u.

S poštovanjem,


Operatori sa područja Tuzlanskog kantona


ELKATEL d.o.o. Tuzla


ANTEL d.o.o. Tuzla


TXTV d.o.o. Tuzla


ELTA-MT d.o.o. Tuzla

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.