AKTUELNO

Novi zamah projekta Južna interkonekcija BiH i Hrvatska: Obezbjeđena dodatna podrška iz EU Fondova

Južna interkonekcija BiH i Hrvatska pravcem Zagvozd (HR) – Posušje (BiH) – Novi Travnik predstavlja dio IAP projekta

E. H.

Novi zamah projekta Južna interkonekcija BiH i Hrvatska

Foto: Arhiv


„BH-Gas“ želi obavijestiti javnost da je Evropska komisija usvojila sveobuhvatan plan za zapadni Balkan, te dala prijedlog za dodjelu 9 milijardi eura bespovratnih sredstava iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć IPA III za period 2021. do 2027. godine.  

Plan obuhvata deset vodećih investicijskih inicijativa u ključnim oblastima za ekonomski razvoj, od kojih je za „BH-Gas“ značajna održiva transportna i energetska povezanost.  

- S tim u vezi, u okviru Inicijative 5, a slijedeći EU politike za čistu energiju koja podrazumjeva prestanak korištenje uglja, u planu je realizacija projekta plinovoda Južna interkonekcija BiH i Hrvatska. Projekat Južna interkonekcija BiH i Hrvatska je u funkciji povezivanja transportnih sistema BiH i Hrvatske, s ciljem obezbjeđenja sigurnog i pouzdanog snabdjevanja prirodnim plinom primarno postojećih potrošača, diversifikacije izvora (plin iz Kaspijske regije preko IAP projekta, LNG sa Terminala Krk, plinska čvorišta zapadne Evrope) i pravaca snabdjevanja i u konačnici integracije sa transportnim mrežama zapadne Evrope – navodi se u saopćenju.

Dodaje se da incijativa 5 se odnosi i na dovršetak Jonsko-jadranskog projekta (IAP), koji podrazumjeva izgradnju plinovoda od Albanije, gdje se povezuje sa Trans-jadranskim plinovodom (TAP), preko Crne Gore do postojećeg transportnog sistema u Hrvatskoj.

  • Južna interkonekcija BiH i Hrvatska pravcem Zagvozd (HR) – Posušje (BiH) – Novi Travnik predstavlja dio IAP projekta

    Južna interkonekcija BiH i Hrvatska pravcem Zagvozd (HR) – Posušje (BiH) – Novi Travnik predstavlja dio IAP projekta

    Foto: PrintScreen


- Južna interkonekcija BiH i Hrvatska pravcem Zagvozd (HR) – Posušje (BiH) – Novi Travnik predstavlja dio IAP projekta. Istovremeno realizacijom projekta Južna interkonekcija BiH i Hrvatska stvaraju se uslovi za ispunjenje ciljeva EU politike (prestanak korištenja uglja), odnosno obezbjeđuju se uslovi za korištenje ekološki povoljnog energenta u svim sektorima potrošnje, posebno u sektoru široke potrošnje u gradu Sarajevo, uključujući i mogućnost pouzdanog i sigurnog snabdjevanja budućih potrošača kao što su su postrojenja za proizvodnju električne energije i toplote iz prirodnog plina – naglašeno je.

Realizacija IAP projekta je od samog početka podržana od strane BH-Gasa i sve je spremno za formiranje IAP Kompanije (Plinacro - HR, BH-Gas – BiH, Montenego Bonus – CG i Albgaz – AL) s ciljem ubrzanja svih neophodnih aktivnosti i dobivanja EU podrške do konačne realizacije. Ostalo je još da Crna Gora da svoj pristanak i nakon toga kompanija za provedbu IAP projekta može početi sa radom, a sjedište kompanije je dogovoreno i biti će u Splitu-Hrvatska.

Kao što se može vidjeti iz ovog pregleda BH-Gas je posvećen punoj diversifikaciji izvora snabdjevanja i podizanju koeficijenta sigurnosti snabdjevanja prirodnim gasom BiH do razine koja znači zadovoljenje standarda EU u ovoj oblasti. Pomoć EU kroz odobreni fond će biti taj novi zamah koji je trebao i IAP projektu i Južnoj gasnoj interkonekciji.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na