RATNI ZLOČINI

U Ugljeviku uhapšen Ivan Đurić zbog zločina počinjenih nad žrtvama bošnjačke, hrvatske i albanske nacionalnosti

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu jutros su po naredbi Tužilaštva BiH u Ugljeviku uhapsili Ivana Đurića

Posebni odjel za ratne zločine prikupio je dokaze. Arhiv

A. Č.

7.10.2020

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su po naredbi Tužilaštva BiH u Ugljeviku uhapsili Ivana Đurića. Uhapšeni se tereti za zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke, hrvatske i albanske nacionalnosti, nezakonito zatočenim u logoru Luka u Brčkom, 1992. godine, među kojima i zločine koji su počinjeni zajedno sa optuženicima procesuiranim u MKSJ. 

Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, polcijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), na području Ugljevika, u ranim jutranjim satima, locirali su, identificirali i lišili slobode osumnjičenog Đurića, rođenog 1971. godine u Bijeljni. 

On se tereti da je počinio ubojstva i druga nečovječna djela slične prirode, nad žrtvama koje su nezakonito zatočene i dovedene u logor Luka u Brčkom.

Posebni odjel za ratne zločine prikupio je dokaze koji osumnjičenog terete da je izravno i osobno, uporabom vatrenog i hladnog oružja, na surov način, ubio dva zatočena civila bošnjačke nacionalnosti i jednog civila hrvatske nacionalnosti.

Nadalje, osumnjičeni se tereti da je, zajedno sa Goranom Jelisićem, zvanim “Adolf” (procesuiran i osuđen u MKSJ u Hagu), kao i drugim osobama, u više navrata tukao zatočenike bošnjačke, hrvatske i albanske nacionalnosti palicama, hladnim oružjem kao i za to posebno izrađenim metalnim predmetima, nanoseći im trajne i teške tjelesne i duševne ozlijede, vršio mučenja i zlostavljanja zatočenika, pljačkao i otimao novac i odjeću, te činio druga nečovječna djela i mučenja na ponižavajuće načine.

Osumnjičeni se tereti za kazeneno djelo zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH. 

Tokom dana, osumnjičeni će biti priveden postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičenog te odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.