REAKCIJE

Izvještaj EU: Ostvaren je nikakav ili ograničen napredak

Tragično je da se mi vodimo kao neko ko je daleko od standarda Unije i da se praktično u svim segmentima zahtijeva fundamentalna promjena, kaže Huskić

BiH je u ranoj fazi priprema da preuzme obaveze članstva u EU. Arhiv

Piše: E. Halimić

8.10.2020

U Bosni i Hercegovini ostvaren je nikakav ili ograničen napredak po različitim poglavljima pravne stečevine Evropske unije. BiH je u ranoj fazi priprema da preuzme obaveze članstva u EU, zaključak je to izvještaja o procesu proširenja EU koji je jučer predstavio komesar za politiku susjedstva i proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi).

Brojne blokade

- Tokom većeg dijela izvještajnog perioda Parlament BiH bio je blokiran iz političkih razloga. Vlada FBiH i dalje je u prijelaznoj funkciji. Ustav BiH i dalje krši Evropsku konvenciju o ljudskim pravima - navodi se u izvještaju. 

Dodaje se da nije postignut napredak u osiguravanju profesionalne i depolitizirane državne službe i koordiniranog pristupa izradi politika u cijeloj zemlji, kao ni u oblasti pravosuđa.

Ističe se da je EU pružila značajnu podršku BiH u upravljanju migracijama.


Uzurpacija države

Huskić: Suštinske promjene. Arhiv

- BiH mora osigurati učinkovitu koordinaciju, na svim nivoima, u upravljanju granicama i kapacitetima za upravljanje migracijama - navodi se. 

Politički analitičar Adnan Huskić za “Avaz” je kazao kako je tragično to što se vodimo kao neko ko je daleko od standarda EU i da se praktično u svim segmentima zahtijeva fundamentalna promjena.

Dodao je kako je suludo to što se bh. političarima dopušta da u javnom prostoru licitiraju kandidatskim statusom.

- Krajnje je vrijeme da se kaže da kandidatski status ne predstavlja ništa za BiH ukoliko nema suštinske promjene i ako se ne provode reforme. Ova država ne ide nigdje i to je pokazao i ovaj izvještaj - poručio je Huskić.


Čarkadžić: Ukidanje pomoći. Arhiv

Stručnjak za evropske integracije Denis Čarkadžić ističe da je veliko pitanje hoće li BiH imati kapacitete da iskoristi pomoć koja se nudi kroz paket za proširenje i investicioni plan.

- Izvještaj za BiH jasno stavlja do znanja da je dosadašnja stagnacija po pitanju vladavina prava za Brisel postala neprihvatljiva te treba pozdraviti najavu Brisela o uskraćivanju finansijske pomoći BiH dok se ne usvoje izmjene Zakona o VTSV-u. Ovakav pristup EU prijeko je potreban, jer je jedini način da se nadležne institucije privole da usvoje izmjene Zakona upravo uvjetovanje finansijskom pomoći - zaključio je Čarkadžić. E. HALIMIĆ

Ćerimagić: Konkretni koraci

Ćerimagić: Ne radi se samo o novcu. Arhiv

Stručnjak za evropske integracije Adnan Ćerimagić smatra da je Evropska komisija poslala jasnu poruku BiH, vlastima, građanima i privredi da, kada BiH želi, onda i može. 

- Komisija je kroz svoj ekonomski i investicijski plan, ali i Zelenu agendu, konkretizirala svoju ponudu u narednih četiri do sedam godina. Ne radi se samo o novcu već i o znanju koje se nudi BiH. Da bi se to realiziralo, potrebni su konkretni koraci u pravosuđu, borbi protiv korupcije i dostizanju EU standarda - istakao je Ćerimagić.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.