SAZNAJEMO

Spriječen novi pokušaj RS da oduzme nadležnosti države

Glavne zabrinutosti odnose se na nezavisnost „Gas prometa“ od njegovih najvećih dioničara, a to su RS i „Srbijagas“, navodi se u odluci EEZ-a

E. Halimić

„Gas promet“ s Pala ne može preuzeti kontrolu nad jedinim plinskim ulazom u BiH

Foto: Arhiv


Propao je još jedan pokušaj Republike Srpske da oduzme nadležnosti države Bosne i Hercegovine.

Naime, Evropska energetska zajednica (EEZ) donijela je odluku kojom je odbijena certifikacija operatora transportnog sistema „Gas promet” Pale.

Jedini plinovod

U januaru ove godine, podsjećamo, Regulatorna komisija RS objavila je obavještenje o podnesenom zahtjevu za certifikaciju operatora transportnog sistema „Gas promet” Pale, kojim želi ovoj kompaniji dodijeliti certifikat operatera transportnog sistema u manjem bh. entitetu. 

„Gas promet“ s Pala bi, ukoliko bi bio certificiran kao operator transportnog sistema, upravljao s oko 19 kilometara trenutno jedinog plinovoda preko kojeg se napaja cijela BiH, a posebno korisnici u FBiH i Sarajevu, kojih je drastično više nego u RS.

- Glavne zabrinutosti Sekretarijata EEZ-a odnose se na nezavisnost „Gas prometa“ od njegovih najvećih dioničara, a to su RS i „Srbijagas“ - navodi se u odluci EEZ-a.

Dakle, Energetska zajednica svojom odlukom spriječila je da prepusti potpunu kontrolu nad jedinim plinskim ulazom u BiH, a što bi moglo biti vrlo problematično uzimajući u obzir grijnu sezonu koja je iza ćoška.

- U okruženju poput onog u BiH, gdje energetske aktivnosti pretežno obavljaju javna poduzeća, koja karakteriziraju dominantni položaji na njihovim tržištima i međusobno su povezana na način koji razvoj tržišta čini gotovo nemogućim bez razdvajanja, jasna odvojenost nadzora i sprečavanje sukoba interesa od posebne je važnosti - pojasnili su iz EEZ-a.

Dodali su da, nakon što se odredi jedno nacionalno energetsko regulatorno tijelo s ovlastima za certificiranje, Sekretarijat može zatražiti otvaranje postupka certificiranja.

Otvoreno pismo

  • Salkić: „BH-Gas“ je upozorio

    Salkić: „BH-Gas“ je upozorio

    Foto: Arhiv


Direktor „BH-Gasa“ Jasmin Salkić za „Avaz“ je kazao da je odluka Energetske zajednice logičan slijed onoga na šta je „BH-Gas“ već upozorio kroz otvoreno pismo upućeno prije nešto manje od godinu.

- Certifikacija „Gas prometa“ s Pala je nemoguća bez adekvatnog zakona o plinu na državnom nivou i ovo smatramo dobrom osnovom da predstavnici RS shvate i prihvate da „BH-Gas“ nije svojim otvorenim pismom želio ništa drugo postići, osim da se sve snage usmjere prema uređenju plinskog tržišta po uredbama i direktivama EU - istakao je Salkić.

’Srbijagas’ mora izaći iz upravljačkih struktura

  • Bečarević: Sada je situacija neodrživa

    Bečarević: Sada je situacija neodrživa

    Foto: Arhiv


Stručnjak u oblasti energenata Almir Bečarević za „Avaz“ je kazao da je iz odluke Energetske zajednice vidljivo da „Srbijagas“ mora izaći iz upravljačkih struktura „Gas prometa“ i ograničiti se na eventualno dobivanje dividende. 

- Sada je situacija neodrživa jer „Srbijagas“ vrši nadzor i upravlja „Gas prometom“ preko svojih predstavnika te obavlja i mnoštvo tehničkih stvari, što je neprihvatljivo - pojasnio je Bečarević.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na