ČEKIĆ I NAKOVANJ

Evropske milijarde nisu bjanko ček: Bez radikalne promjene u BiH one ostaju mrtvo slovo na papiru

Evropske milijarde će biti strogo uslovljene napretkom u ispunjavanju reformskih uvjeta i vrlo vjerovatno konektovane i na rigorozne ekonomske mjere koje će bh. vlasti morati obećati Međunarodnom monetarnom fondu

Bh. predsjedništvo ponovo pozvano u Brisel. Arhiv

Piše: T. L.

7.10.2020

Paket pomoći koji Evropska unija priprema za države Zapadnog Balkana, uključujući i Bosnu i Hercegovinu je veliko ohrabrenje za građane, ali on ni u kom slučaju nije i neće biti bjanko ček vlastima ogrezlim u korupciju ili u politikantsko usporavanje evropskog puta, saznaje „Dnevni avaz“. Evropske milijarde će biti strogo uslovljene napretkom u ispunjavanju reformskih uvjeta i vrlo vjerovatno konektovane i na rigorozne ekonomske mjere koje će bh. vlasti morati obećati Međunarodnom monetarnom fondu.  

Odlučna akcija


Dakle, niko više iz Brisela, niti iz bilo koje evropske prijestolnice neće bacati novac u budžete iz kojih curi novac u džepove pojedinaca ili političkih klanova. Evropski paket pomoći će ili pogurati Bosnu i Hercegovinu bliže uniji ili će ostati samo mrtvo slovo na papiru.

Ovo je oštra poruka evropskih diplomata upućena kako onima koji onemogućavaju promjene iz separatističkih motiva, kao i onima koji onemogućavaju iste reforme iz straha da će one uspostaviti mehanizme za odlučnu borbu protiv kriminala i korupcije.

Istovremeno, Evropska unija, iako se i sama suočava sa brojnim izazovima, ovim paketom koji predlaže komesar za proširenje Oliver Verhelji, signalizira građanima da joj treba njihova pomoć i podrška u pogledu izbora politika i pojedinaca koji bi milijarde koje čekaju na briselskim računima pretočili u bh. ekonomiju, ceste, projekte i na koncu džepove građana.

Stav unije

Stoga su i razumljivi pozivi bh. liderima da ponovo idu u Brisel, gdje će biti jasno prezentiran stav Unije – da nema bezuvjetne pomoći niti ima pomoći kojU bi oni mogli bez kontrole utrošiti samo da se zadrže u foteljama.

Iskustvo govori da su reforme u BiH biti moguće samo onda kada je međunarodna zajednica djelovala principijelno, koordinirano i kada ju je predvodila politička snaga Sjedinjenim Američkih Država. Sada se čini se karte na vanjskom planu slažu tako da bi na već na proljeće građani mogli očekivati suštinski i radikalni pomak. Baš onda kada se bude očekivao najteži ekonomski udar krize uzrokovane ne samo pandemijom nego i sporim i lošim odgovorom bh. vlasti na nju.  

Tek tada će, kada dođe do istinske katarze u BiH, Varheljijeve milijarde i ekonomski plan imati svoj puni značaj.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.