GDJE JE BIO, ŠTA JE RADIO

Od početka pandemije, Komšić četiri puta bio u izolaciji, tri puta se testirao i propustio brojne sastanke

Kao i u ranijim slučajevima, ispoštovat ću procedure, i opet pristupiti testiranju. Nemoguće se ne izložiti riziku ako se krećete, kazao je Komšić

Piše: A. Čengić

7.10.2020

Komšić i premijer Kanade Džastin Trudom. Arhiv

Željko Komšić, predsjednik Demokratske fronte i član Predsjednistva BiH danas nije mogao prisustvovati sastanku sa Johanom Satlerom (Johhan Sattler) jer je morao ići na testiranje na koronavirus. 

- S obzirom da je njegova kćerka pozitivna na koronu, a sve kako bi se utvrdilo da li onda može putovati u Brisel, umjesto predsjednika, sastanku je prisustvovao savjetnik Slaven Kovačević rečeno nam je. 

Ovo je treći put da se predsjednik Demokratske fronte testira na koronavirus. 

Krenimo redom.

Komšić se 12. matra vratio u Sarajevo iz zvanične posjete Kanadi, a nakon što se pojavila vijest da je Sophie Gregoire Trudeaua, supruga premijera Džastina Trudoma (Justin Trudeau) u Otavipozitivna na koronavirus, član predsjedništva je otišao u doborvoljni samoizolaciju. 

Četiri dana poslije, Komšić se i dalje nalazio u samoizolaciji, a sjednci Predsjedništva prisustvovao je putem videolinka. U samoizolaciji je bio do 26. marta.

Komšić u Živinicama primio plaketu. Arhiv

Polovinom juna, tačnije 16. 6., Komšić je boravio u Živinicama gdje mu je odlukom Gradskog vijeća dodijeljeno najveće priznanje grada "Počasni građanin grada Živinice". 

U sali Gradske uprave grada Živinice, gradonačelnik Samir Kamenjaković uručio je priznanje članu Predsjedništva BiH. Na sastanku je prisustvovao i predsjedavajući Gradskog vijeća Nail Jusić koji je upravo tog jutra testiran na koronu i tokom dana, umjesto da bude u izolaciji i čeka rezultate testiranja, prisustvuje sastanku.

Kasnije se ispostavilo da je pozitivan, a Komšić je saopćio da „ide u izolaciju“.

Par dana poslije i Kamenjaković je saopćio da je pozitivan. Do 23. juna, kada se Komšić testirao, u izolaciji su bili svi članovi Komšićevog kabineta koji su sa njim bili u posjeti Živinicama. 

Testiranje je pokazalo da Komšić nije pozitivan na koronavirus.

Nadalje, 14. jula Komšić je najavio da će opet pristupiti testiranju nakon što su se u javnosti pojavile informacije da je bio u kontaktu s premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem, koji je tada bio pozitivan na koronavirus.

- Kao i u ranijim slučajevima, ispoštovat ću procedure, i opet pristupiti testiranju. Nemoguće se ne izložiti riziku ako se krećete - kazao je tada Komšić za Fenu.

Komšić i Novalić su 11. jula, nakon komemoracije u Srebrenici, našli su se na zajednički ručak u restoranu "Rumeni" kod Kladnja. DEPO

Nakon što je u medijima nakon obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici objavljena informacija da je i premijer Federacije BiH pozitivan na koronavirus, jasno je da će uslijediti poduža lista onih sa kojima je Fadil Novalić prethodnih dana imao kontakte, a među njima je bio i Komšić.

Komšić i Novalić su 11. jula, nakon komemoracije u Srebrenici, našli su se na zajednički ručak u restoranu "Rumeni" kod Kladnja.  

Komšić je ponovo testiran, i kao u ranijim slučajevima ispoštovao procedure i bio u trećoj samoizolaciji. Osim njega na koronavirus negativna su bila i njegova dva savjetnika. 

Danas je navedeno da je njegova kćerka pozitivna na koronu, a Komšić je ponovo u samoizolaciji (četvrti put) i ponovo će se testirati (treći put).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.