PROGLAS UDRUŽENJA ILMIJE

Osuđujemo organizirane kampanje kojima se pokušava narušiti kredibilitet IZBiH, puna podrška reisu Kavazoviću

Naša Islamska zajednica je iznad svakog pojedinca, ona je nemjerljiva vrijednost svih nas, zato nam je sveta obaveza čuvati je od prljanja i napada odakle god i od koga god da dolaze, navodi se, izemđu ostalog, u proglasu

Piše: A. J.

7.10.2020

Na Skupštini, delegati su razmatrali redovne statutarne i programske aktivnosti Udruženja ilmije - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

U Sarajevu je danas, uz poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera, održana redovna sjednica Skupštine Udruženja ilmije IZ u BiH. Delegatima Skupštine se u ime reisu-l-uleme obratio njegov izaslanik Ismail ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove.

Na Skupštini, delegati su razmatrali redovne statutarne i programske aktivnosti Udruženja ilmije. Osim  toga delegati Skupštine su razmatrajući aktuelna dešavanja i višestruke, instrumentalizirane atake na Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini donijeli proglas, u kojem se kaže:

- Udruženje Ilmije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini najoštrije osuđuje organizirane i plaćene kampanje kojima se pokušava narušiti kredibilitet Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, naročito ugled njenih vjerskih autoriteta. Vrijeme će sigurno pokazati koji to centri u zemlji i izvan nje stoje iza ovih perfidnih napada koji se vodi protiv Islamske zajednice u BiH i njenih najviših autoriteta.

Islamska zajednica u BiH je jedinstvena vjerska zajednica u svijetu po svojoj unutrašnjoj demokratičnosti i transparentnosti. Eventualni propusti koji se dešavaju u njenom radu imaju mehanizme kontrole i odgovornosti, čemu svjedoče i posljednji procesi koji se odvijaju u Zajednici. Naša Islamska zajednica je iznad svakog pojedinca, ona je nemjerljiva vrijednost svih nas, zato nam je sveta obaveza čuvati je od prljanja i napada odakle god i od koga god da dolaze.

Udruženje Ilmije IZBiH, kao Udruženje koje okuplja 1.500 članova, odnosno imama, muderisa, hatiba, muallima i muallima i uposlenika Islamske zajednice u Bosni i Hercegovine, izražava svoju podršku reformama koje se provode unutar Zajednice, jačanju njenog jedinstva u domovini, domovinskim zemljama i bošnjačkoj dijaspori. Iskazujemo punu podršku reisu-l-ulemi dr. Huseinu ef. Kavazoviću i njegovim naporima na odgovornom i transparentnom radu.

Islamska zajednica će, uz Božiju pomoć, iz ovih procesa izaći jača, a historija će pamtiti i one koji su, iz njima znanih interesa, bili prepreka njenom jačanju! - navedeno je u proglasu.

Ovaj proglas je podržao i Glavni odbor, čiji su članovi prisustvovali sjednici Skupštine, a potpisali su ga predsjednik Udruženje ilmije Nesib-ef. Hadžić i predsjednik Skupštine Udruženja ilmije Nijaz ef. Duzan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.