ŠEF DELEGACIJE EU U BIH

Satler: Treba nam investicija koja će bolje povezati Sarajevo i Podgoricu, ta cesta je noćna mora

EU ne gleda blagonaklono na taj projekt Blok 7 u Tuzli, rekao Satler

Satler: Vladavina prava je “alfa i omega". Arhiv

A. J.

7.10.2020

Specijalni predstavnik Delegacije EU u BiH Johan Satler (Johann Sattler), je za BHRT kazao da je razočaran, građani su skeptični kada je u pitanju članstvo u EU, ali su nezadovoljni i vladavinom prava, radom institucija, dugim čekanjem ročišta i parnica…”.

Prema njegovim riječima, ako BiH želi napredovati na putu u EU, vladavina prava je “alfa i omega, nešto gdje nema popuštanja”.

Komentirajući ekonomsko-investicijski paket koji je težak ukupno dvije milijarde eura, a kojemu aplicira i BiH, kaže da je to “druga značajna stvar koja je jučer usvojena u Briselu”.

 - Najsnažnije težište je stavljeno na prijevoz, energetiku, infrastrukturu, zelenu agendu i digitalnu transformaciju… Tu je dosta projekata poput koridora 5C, treba nam investicija koja će bolje povezati Sarajevo i Podgoricu, ta je cesta stvarno noćna mora - rekao je.

Govoreći o tzv. zelenoj politici za koju se zalaže EU i komentirajući Blok 7 u Tuzli, ocijenio je da EU “ne gleda blagonaklono na taj projekt” jer je riječ o “pogrešnom pristupu u vremenima kada Evropa napušta ugalj”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.