MARČETE PROTIV MARČETA

Samo u BiH: Ova općina ima 71. stanovnika i 53 kandidata na izborima

Gotovo svi stanovnici ove općine bit će kandidati na sljedećim izborima, a gotovo svaki šesti stanovnik postat će općinski vijećnik

Istočni Drvar. Avaz

Piše: D. Hadžović

8.10.2020

Željko Stevandić i Milka Ivanković u utrci su za načelnika Općine Istočni Drvar, dok će se za 11 pozicija u Općinskom vijeću boriti 53 kandidata sa devet kandidatskih listi.

I u tome ne bi bilo ništa čudno da Općina Drvar prema podacima iz 2017. nema 71 stanovnika,  što je povećanje za 5 stanovnika u odnosu na 2013. godinu.

Drugim riječima, gotovo svi stanovnici ove općine bit će kandidati na sljedećim izborima, a gotovo svaki šesti stanovnik postat će općinski vijećnik.





Marčete protiv Marčeta

Prije četiri godine uvjerljivu pobjdu na izborima odnio Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) sa 69 osvojenih glasova, što im je osiguralo šest mandata u Općinskom vijeću. Korak za njima su bili Zavičajni socijaldemokrati – Mile Marčeta. Za njihove kandidate je glasao 31 birač iz Istočnog Drvara (u ovaj broj treba računati i glasove iz dijaspore).

Nekoliko Marčeta, predvođenih nosiocem liste Zavičajnih socijaldemokrata Ognjenom Marčetom, također je prešlo u SNSD. Tako će SNSD na predstojećim Lokalnim izborima u Istočnom Drvaru ponuditi čak šest Marčeta, dok je lojalnost Zavičajnim socijaldemokratima sačuvalo pet članova familije koji se nalaze na toj listi. Sve ovo miriše na uvjerljivu pobjedu SNSD-a na narednim izborima.

Velika se bitka vodi za naklonost Marčeta koji su se prijavili za glasanje van BiH. Njih šest su se prijavili za glasanje iz Srbije.


Nastanak općine Istočni Drvar

Nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, teritorija nekadašnje opštine Drvar je podijeljena entitetskom linijom. Od dijela koji je pripao Federaciji BiH odvojen je zapadni dio i pripojen opštini Bihać, a od dijela koji je pripao Republici Srpskoj formirana je opština Srpski Drvar. Povratkom stanovništva, prognanog tokom operacije Maestral, uspostavljena je vlast na ovom području, a opština Srpski Drvar je i formalno zaživjela. Na lokalnim izborima u BiH 1997. godine u Srpskom Drvaru pobjedu je odnijela Stranka Drvarčana, koja je dala i prvog načelnika ove opštine.

Naziv Srpski Drvar je odlukom Ustavnog suda BiH proglašen neustavnim i diskriminatorskim prema Bošnjacima, Hrvatima i ostalim građanima koji nisu srpske nacionalnosti, pa je opštini odlukom Narodne skupštine Republike Srpske promenjeno ime u Istočni Drvar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.