PROCESI

Nastavljeno suđenje Mektiću zbog zloupotrebe službenog položaja

Petrović je kazao da su za Ministarstvo sigurnosti obavljali određene usluge štampanja, od kojih su se neke odnosile na projekat međugranične saradnje sa Crnom Gorom.

Mektić: Novo ročište. Avaz

M. Aš. /BIRN

8.10.2020

U Sudu BiH danas je saslušanjem novih svjedoka optužbe nastavljeno suđenje Draganu Mektiću, bivšem ministru sigurnosti BiH optuženom za zloupotrebu službenog položaja.

Osim Mektića, sudi se i njegovom nekadašnjem šefu kabineta Igoru Golijaninu, pomoćniku Samiru  Agiću i Edinu  Garapliji, kao odgovornom licu INZA instituta. Optužnica ih tereti za zloupotrebu položaja pri realizaciji projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva za period 2015.–2017. godine,  koji je sa 198.454 eura finansirala Delegacija EU u BiH.

Oni su optuženi da za krivična djela visoke korupcije koji štete međunarodnom ugledu BiH.

Svjedok Nenad Petrović, vlasnik štamparije “Optigraf” iz Sarajeva, rekao je da su sarađivali sa firmom “Visia” iz Istočnog Sarajeva. On je potvrdio da ih je prije nekoliko godina “Visia” angažovala za štampanje izbornog materijala Saveza za promjene.

Svjedok je kazao da su za Ministarstvo sigurnosti obavljali određene usluge štampanja, od kojih su se neke odnosile na projekat međugranične saradnje sa Crnom Gorom.

Prema riječima Petrovića, vrijednost posla tokom tri godine je bila sitna u odnosu na godišnji promet firme.

On je rekao da nikoga nije lično vidio iz Ministarstva, nego da je mejlom ili telefonom kontaktirao sa određenim ljudima. Napomenuo je da se njegov sin više bavio kontaktima sa strankama. Kad je u pitanju firma “Visia”, on je kazao da je kontaktirao sa vlasnikom Vladanom Jeftovićem, a da je tek poslije čuo da ima i neki Igor, suvlasnik.

Ministarstvo je, prema optužnici, angažovalo firme Golijaninove supruge i njihovog kuma, s kojima je sklopljeno više ugovora za štampanje brošura, letaka, kalendara i drugog materijala. Kako se navodi, Golijanin je od službenika Ministarstva tražio da od firmi zatraži ponude za obavljanje tih poslova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.