PREDSJEDNIK SUDA BIH

Debevec: Moje špansko državljanstvo nije krivično djelo, Kaveson je prezime moje majke

Oni svim svojim državaljanima, dakle – ne meni, svim svojim državljanima prema zakonu Španije dodaju prezime majke, pojasnio Debevec

A. J.

Debevec: Odluke Suda BiH koje nekoga nerviraju ne mogu se komentarisati u praksi

Foto: Arhiv


Predsjednik Suda Bosne i Hercegovine Ranko Debevec kazao je članovima Privremene istražne parlamentarne komisije da njegovo špansko državljanstvo nije krivično djelo.

- Oni svim svojim državaljanima, dakle – ne meni, svim svojim državljanima prema zakonu Španije dodaju prezime majke. To prezime piše u svim domaćim dokumentima, evo u mom rodnom listu. Ono je Kaveson. Ne postoji Kavason – to se pokušava spinovati - kao da sam ja dodao neko lažno prezime. Dakle, prezime Kavason ne postoji. Sva ova haranga koja se vodi protiv mene imati svoj pravni epilog - rekao je Debevec, osvrnuvši se na optužbe predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da skriva lične podatke.

Kazao je da se zbog određenih odluka institucije kojom predsjedava stvorio antagonizam između Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) i Suda BiH te da VSTV postaje otuđeni centar moći.

Ustvrio je da taj antagonizam ne izaziva Sud BiH, već da "odluke suda nekoga nerviraju".

- Odluke Suda BiH koje nekoga nerviraju ne mogu se komentarisati u praksi, a pod broj dva, odmah se krene sa medijskom diskreditacijom Suda i predsjednika Suda BiH. Tako sam ja, otkako sam imenovan, prošao sve političke stranke, pa sam bio član ili simpatizer SNSD-a, HDZ-a, SBB-a, a danas sam član ili simpatizer SDA - rekao je Debevec.

Naveo je da je stanje u bh. pravosuđu zabrinjavajuće, ali da se još može mijenjati.

Komentirajući rad Tužilaštva BiH, kazao je da se u toj instituciji se predmeti ne dodjeljuju automatskim putem kao što je to slučaj u većini drugih institucija sudskih ili tužilačkih u BiH.

- Predmeti se dodjeljuju ručno od strane rukovodilaca te institucije - grupi tužilaca ili onima koji se u konkretnom slučaju smatraju adekvatnim da odrade taj predmet na ovaj ili onaj način - naveo je Debevec.

Naglasio je da podržava izmjene Zakona o VSTV-u te da smatra da se sudsko i tužilačko vijeće moraju razdvojiti.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na