PRED PUT U BRISEL

Dodik: BiH je zarobljena iluzijom koju su posijali međunarodna zajednica i Bošnjaci

Sarajevo je potpuno muslimanski grad, kao i što je Banjaluka naša, rekao je Dodik

Dodik: U suštini PDP je sa Bakirom Izetbegovićem izabrao članove CIK-a. ATV

A. J.

8.10.2020

Član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da će sutra u Briselu reći da je intervencionizam međunarodne zajednice doveo BiH do nemogućnosti.

- To ću reći svima sa kojima budem razgovarao. BiH je zarobljena iluzijom koju su posijali međunarodna zajednica i Bošnjaci. BiH ne može da dođe do realnog političkog života u kojem postoje tri konstitutivna naroda koji treba da se dogovaraju konsenzusom, nego se stalno pokušava pribjeći nekom nametanju - rekao je Dodik za ATV.


On je istakao da je kongresmen iz SAD, koji predlaže rezoluciju o BiH, plaćeni bošnjački lobista, što je poznato.


- Šta rezolucija znači za mene? Mogu ih donositi koliko hoće. Ovdje nije bila agresija kao što navode u rezoluciji. Po čemu smo mi agresori ovdje gdje smo rođeni? Agresije nije bilo i ponoviću da u Sarajevo idem zato što moram u ime Republike Srpske. Ovaj grad je potpuno muslimanski, kao i što je Banjaluka naša i dajte da prestanemo više stvarati iluziju - naglasio je Dodik.


Govoreći o ekonomskoj situaciji, Dodik je naveo da Srbija u regionu ima najniži pad bruto domaćeg proizvoda od 6,3 posto, zatim Republika Srpska od 6,9 posto, dok Federacija BiH ima pad od 9,7 posto.


- To Republici Srpskoj nije palo s neba jer je neko vodio. Imamo najveći broj registrovanih zaposlenih u Banjaluci za sve ovo vrijeme i na to sam ponosan. U epidemiji virusa korona vodili smo Srpsku na način da smo obezbijedili da nam rastu direktni porezi za 11 odsto u posljednja dva mjeseca, i to nam omogućava potpunu likvidnost budžeta - kaže Dodik.


On je naglasio da RS penzije isplaćuje dva dana prije predviđenog roka za šta je obezbijeđeno više od 90 miliona KM.


- Nikada nismo imali nižu stopu zaduženosti, dok je za vrijeme vlasti SDS-a i PDP-a bila mnogo viša. U ovakvim okolnostima u kojima radimo knjižimo uspjeh. Treba reći da je RS među prvima donijela potrebne mjere u vrijeme virusa korona, a odnosile su se na privredu i ostale sektore - rekao je Dodik.


Prema njegovim riječima, najmanji broj otpuštenih radnika je u Republici Srpskoj zato što je privredu finansijski pomogla Vlada RS.


- Mogu odgovorno da kažem da su naše finansije stabilne i da nećemo imati nijedan izazov do kraja ove godine. Pravimo nove projekcije za iduću godinu i mogu da potvrdim da će biti finansijski stabilna - naveo je Dodik.


On je ponovio da mu je primarni cilj Republika Srpska i da ide u Sarajevo da spriječi štetu koja bi mogla biti nanesena Srpskoj i srpskom narodu.


- Mi radimo dobro u Republici Srpskoj. Od Banjaluke, Doboja, Bijeljine do Istočnog Sarajeva gdje ćemo narednih dana otvoriti trg. Time volim da se bavim, odnosno da unapređujemo naše društvo - rekao je Dodik.


Govoreći o odluci Centralne izborne komisije BiH da zabrani učešće Ujedinjenoj Srpskoj na predstojećim lokalnim izborima, Dodik je ocijenio da u svijetu više nema zemalja diktatorskog karaktera koje se na ovakav način upliću u izbore.


- U svakom slučaju imamo atmosferu na koju često ukazujemo, a to je da je riječ o zloupotrebi izbornog procesa. Ova atmosfera se kreće od toga da je došlo do neregularnog izbora CIK-a koju ignorišu svi, pa i međunarodna zajednica, koja nama ovdje drži predavanja o demokratičnosti i vladavini prava. Potpuno je neprihvatljiva odluka CIK-a i iznenađen sam. Postavlja se pitanje - šta je sljedeće i na koji način će očistiti političku scenu u Srpskoj da bi dobili svoje poltrone? - pita Dodik, koji je i lider SNSD-a.


Dodik: Zloupotrebljava se izborni proces. ATV

On je ponovio da je odluka neodrživa i da će pozvati koalicione partnere SNSD-a u RS da se vidi kako će se ponašati u budućnosti, te da se time ugrožavaju temelji postojanja BiH.


Dodik smatra da BiH pokušava da upravlja obavještajna struktura u kojoj se nalaze SDA i PDP i da je sva aktivnost prljavog karaktera usmjerena na RS i njene funkcionere.


- Očigledno da slavodobitnost koju promoviše PDP govori da je ova politička partija upletena u donošenje ove odluke CIK-a. U suštini PDP je sa Bakirom Izetbegovićem izabrao članove CIK-a, a politika SDA je da očekuju da na narednim opštim izborima vrate PDP i SDS kao partnere. PDP i SDS održavaju izdajnički kapacitet i sve što su ostavili na nivou BiH je štetno po RS, a primjer jeste Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara - rekao je Dodik.


On smatra da spekulacija koja se odnosi na izbore ima dalekosežne posljedice i nisu joj cilj lokalni izbori.


- Cilj je priprema za neke naredne izbore kao što je ovo sa Nenadom Stevandićem (Ujedinjena Srpska) da se diskfalifikuje za malu stvar. Kao u Srpskoj su lopovi, a tamo kod njih nisu što nije tačno - kaže Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.