IZGRADNJA VJETROPARKA

Pogledajte kako je montiran prvi od 15 vjetroagregata na Podveležju

Nastavljen je i specijalni noćni transport opreme iz Luke Ploče preko graničnih prijelaza Metković i Doljani do gradilišta

Piše: A. J.

9.10.2020

Svaki vjetroagregat sastojI se od tornja sa četiri segmenta - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Na platou Podveležja montiran je prvi od 15 vjetroagregata budućeg vjetroparka u vlasništvu "Elektroprivrede BiH". Uz primjenu visokih standarda zaštite na radu i poštivanje propisanih vremenskih uvjeta za montažu koji se posebno odnose ne intenzitet vjetra, vrše se radovi na postavci ostalih vjetroagregata. Nastavljen je i specijalni noćni  transport opreme iz Luke Ploče preko graničnih prijelaza Metković i Doljani do gradilišta.


- Možemo konstatovati da smo ispred dinamičkog plana u realizaciji. Ukoliko vremenske prilike to budu dozvoljavale, do kraja ove godine VE Podveležje će u najvećoj mjeri biti završena i montirani svi vjetroagregati - ističe Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije "Elektroprivrede BiH", naglašavajući da se radovi odvijaju uprkos svim poteškoćama uzrokovanih pandemijom i vremenskim prilikama.  


Prilikom posjete gradilištu, generalni direktor "Elektroprivrede BiH" Admir Andelija ukazao je na značaj VE „Podveležje“ za buduće aktivnosti kompanije.

- Za nas je ovo izuzetno iskustvo koje ćemo moći da prenesemo na naše sljedeće projekte. Vrlo brzo očekujemo da projekat VE Vlašić iz faze razvoja pređe u fazu realizacije i znanje koje sada stiču naši stručnjaci biće osnov za efikasniji rad - kazao je Andelija.




Izvođač radova na izgradnji VE „Podveležje“, instalisane snage 48 MW i očekivane godišnje proizvodnje oko 130 GWh električne energije,  je Konzorcij „Siemens Gamesa Renewable Energy” Hrvatska i „Wind Power A/S” Danska.

Kako bi proces instalacije vjetroagregata bio obavljen u što kraćem roku, montaža se vrši sukcesivno dizalicom težine 600 tona sa dužinom glavnog kraka 102 metra uz mogućnost produženja sa pomoćnim krakom dugim 12 metara, i dizalicom težine 500 tona sa teleskopskom granom od 14,7 do 56 metara. Prilikom montaže koriste se i četiri pomoćne dizalice koje teže od 60 do 220 tona.  


Svaki vjetroagregat sastojI se od tornja sa četiri segmenta dužine od 14 do 29 metara, gondole sa glavčinom i tri lopatice. Ukupna težina segmenata tornja viša je od 211 tona, dok gondola i glavčina teže 113 tona. Svaka pojedinačna lopatica duga je 55 metara i teška 11,5 tona, saopćeno je iz "Elektroprivrede BiH".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.