REAKCIJA

Konaković za "Avaz": Šta bi bilo političko samoubistvo SDA u priči oko smjene Vlade

Po Zakonu većina u Klubu Bošnjaka je potrebna da bi se smijenio Čelik, ali nama Čelik ne smeta, što se nas tiče, neka eto ostane, kaže Konaković.

Konaković: Procedura je jasna. Avaz

Piše: M. Aš.

9.10.2020

Elmedin Konaković, lider Naroda i pravde (NIP) rekao je za "Avaz" da je sada, kada su u pitanju predati zahtjevi za smjenu Vlade KS sve do vlade i njihovog izjašnjenja.

 - I kada su smjenjivali Vladu KS koju smo mi vodili i kada sam ja bio predsjedavajući i sada govorim isto. Ova Vlada ima rok od mjesec dana da se izjasni na okolnosti smjene. Mi smo i zahtjevu priložili obrazloženje na koje se trebaju izjasniti. Oni to mogu uraditi prvi dan, mogu trideseti, ali kako kod urade legitimno je. No, nakon toga je Kolegij dužan sazvati sjednicu na kojoj se raspravlja o povjerenju ovoj vladi i izglasava se nepovjerenje. To je period koji će, kako sam govorio i u decembru trajati sigurno do imenovanja nove vlade 2,5 mjeseca - kaže Konaković.

Govoreći o većini u Klubu Bošnjaka, Konaković kaže da Mirza Čelik, kao predsjedavajući,  može samo da radi po poslovniku.

 - Nijedna druga opcija nije moguća. Da bude iskren volio bih vidjeti pokušaj da se ostavi ova Vlada bez većine u Skupštini u trenucima kada se dešavaju veliki problemi i kada se treba usvojiti budžet. To bi bilo političko samoubistvo SDA, ali vjerujte mene ne bi iznenadili. Po Zakonu većina u Klubu Bošnjaka je potrebna da bi se smijenio Čelik, ali nama Čelik ne smeta, što se nas tiče, neka eto ostane - kaže Konaković. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.