ČLAN PREDSJEDNIŠTA

Dodik: Potrebno je riješiti ono što je moguće, a za ostala pitanja sačiniti mapu puta

Kada ih ovdje slušate to žele, a kada se vrate u BiH neće, ali je svakako važno da razgovaramo sa zvaničnicima EU, kaže Dodik

Dodik: Status bi bio dobar za RS. Arhiv

Srna

9.10.2020

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Željko Komšić borave danas u radnoj posjeti Briselu.

Dodik je izjavio večeras da bi bilo dobro za Republiku Srpsku da BiH polovinom naredne godine dobije kandidatski status za članstvo u EU, ali da to nije moguće, ako u BiH ostanu visoki predstavnik i strane sudije u Ustavnom sudu BiH, jer to nije u skladu sa evropskom praksom.

U razgovorima sa zvaničnicima EU ima previše neiskrenosti gdje se pomalo namjesti neki stav, a ne ulazi se u suštinu problema. Probleme i jedni i drugi ignorišu i oni ostaju isti, a ja nisam čovjek koji misli da treba da ovdje bude dio iluzije - rekao je Dodik za RTRS nakon današnjih razgovora u Briselu.  

On je naveo da je dobivanje statusa kandidata nemoguće ukoliko u BiH ostanu visoki predstavnik i strane sudije u Ustavnom sudu BiH, jer to nije u skladu sa evropskom praksom. 

- Ovo pitanje je predviđeno i u 14 prioriteta iz mišljenja Evropske komisije, a da li će kolege iz Federacije BiH htjeti da radimo i riješimo ga - vidjećemo. Kada ih ovdje slušate to žele, a kada se vrate u BiH neće, ali je svakako važno da razgovaramo sa zvaničnicima EU - kaže Dodik. 

Naglasio je da EU, za razliku od ranijeg perioda, ima uravnoteženog izvjestioca za Balkan koji je specijalista za ustavna pitanja.  

- Saznali smo danas od Šefika DŽaferovića da ne želi da se mijenjaju strane sudije u Ustavnom sudu BiH. On se boji nove konfiguracije i kako bi ovaj sud donosio odluke - kaže Dodik.

Istakao je da je u BiH je potrebno riješiti ono što je moguće, a za ostala pitanja sačiniti mapu puta što je, kako kaže, razumio i na današnjim sastancima. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.