SJEĆANJA

Legendarni ratni komandant Armije RBiH, prije 25 godina poginuo je heroj Zaim Imamović

Tek posthumno unaprijeđen u čin brigadira i odlikovan najvećim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan"

Imamović: Bio je učesnik svih bitaka odbrane Goražda. Arhiv

Piše: A. Bajramović

10.10.2020

Navršilo se 25 godina od pogibije legendarnog ratnog komandanta Armije RBiH Zaima Imamovića, jednog od heroja odbrane Goražda, koji je poginuo 9. oktobra 1995. godine na koti Čelina na Treskavici, samo nekoliko dana prije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.  

Iako je komandovao 14. divizijom ARBiH, poginuo je na prvoj liniji fronta, u borbama kojima je trebao biti ostvaren njegov životni i vojnički cilj - spajanje slobodnog teritorija Sarajeva i Goražda. Imamović je tokom cijelog rata u svim borbama bio sa svojim borcima ili ispred njih. Zbog toga je ranjen čak šest puta.  

Tokom 1992. godine napustio je aktivnu vojnu službu u bivšoj JNA i iz kasarne u Sloveniji došao u rodno Goražde, gdje je okupio patriotske snage i prvi postrojio 1. drinsku udarnu brigadu, kojom je komandovao. Učesnik je svih bitaka odbrane Goražda i tvorac operacija "Krug" i "Drina", tokom kojih su nedovoljno naoružani branitelji Goražda u avgustu i septembru 1992. oslobodili kompletan prostor ove općine i ostvarili najveći podvig ARBiH u prvoj godini rata. 

Iako je bio jedan od najvećih heroja odbrane naše zemlje, neopravdano je tek posthumno unaprijeđen u čin brigadira i odlikovan najvećim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan".  

Sahranjen je u haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu, a kasarna Oružanih snaga BiH u Pazariću nosi ime legendarnog komandanta.

Otkriven spomenik

Spomenik posvećen herojima - brigadiru Zaimu Imamoviću, posthumno odlikovanom najvećim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan", i Kemi Mehaniću, također posthumno odlikovanom "Zlatnim ljiljanom" i "Policijskom medaljom za hrabrost", uz prigodno obraćanje i odavanje počasti jučer je otkriven na Dujmovskom brdu. Spomenik su otkrili sinovi heroja Ernest Imamović i Kenan Mehanić.

Odata počast herojima. Avaz

Prisutnima su se obratili predsjednik Saveza udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja "Zlatni ljiljan" i "Zlatna policijska značka" Ismet Godinjak, komandant Prve slavne višegradske brigade i heroj odbrane Goražda Ahmed Sejdić, ratni načelnik Stanice javne bezbjednosti Trnovo Edhem Godinjak i ministar za boračka pitanja u Kantonu Sarajevo, general Hajrudin Grabovica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.