ANALIZA

Čamparin odlazak skupo košta SDA, zašto to Izetbegović želi platiti?

Posljedice dubokog raskola mogu biti nepopravljive, SDA i formalno gubi izuzetno važnu političku polugu, s obzirom na to da Čampara, osim fotelje u Skupštini KS, Vladi Federacije, drži i poziciju delegata u Domu naroda FBiH

Izetbegović i Čampara: Mnogi su do posljednjeg trena gajili nadu da neće biti konačnog raskola. Arhiv

Piše: T. Lazović

10.10.2020

Zahtjev za smjenu Vlade Kantona Sarajevo, a potom i isključenje Aljoše Čampare iz Stranke demokratske akcije, krupan su politički događaj koji otvara niz novih pitanja i problema u funkcioniranju vlasti, ne samo u Sarajevu, nego i cijeloj Federaciji.   


Konačni udar

Iako je ovo manje-više očekivani ishod dubokog raskola, a nakon što je Čampara napustio Predsjedništvo SDA i razišao se s rukovodstvom Izetbegovićeve stranke, mnogi su do samog kraja gajili nade da jaz neće biti nepremostiv, te da se ministar unutrašnjih poslova FBiH neće odlučiti na konačni udar.  

Međutim, njegov potpis na smjenu vlade, u čijem je imenovanju imao jednu od ključnih uloga, potvrdio je da SDA i formalno gubi izuzetno važnu političku polugu, s obzirom na to da Čampara, osim fotelje u Skupštini KS, Vladi Federacije, drži i poziciju delegata u Domu naroda FBiH.

Ukoliko Čampara i „četvorka“ uspiju u nakani, SDA će zbog raskola s Čamparom izgubiti i vladu najbogatijeg kantona s budžetom od milijardu maraka, u koju su se teškom mukom vratili prije samo nekoliko mjeseci. A ako „četvorka“ s Čamparom uspije okupiti i širu koaliciju, nije isključeno da SDA bude izbačena iz još dvije, tri kantonalne vlade, a ostali su i bez jednog ministra u Vladi FBiH.


Aljoša Čampara i Bakir Izetbegović. Arhiv

To će dodatno zacementirati tvrdnju da odlazak Čampare košta Izetbegovića i SDA mnogo više nego ijedan drugi raskol, uključujući i odlaske Konakovića, Ahmetovića, Šepića i brojnih drugih bivših funkcionera ove stranke tokom proteklih decenija.

Čampara za sada, iako se otvoreno i javno usprotivio ne samo Izetbegoviću nego i drugim političkim centrima moći, pronalazi političko uporište i izaziva jednu vrstu panike i straha unutar SDA da će se i drugi odvažiti na sličnu političku avanturu.

Stvara se i dodatni pritisak na Izetbegovića, koji ima sve manje prostora za političke manevre i objašnjenja članstvu, posebno jer SDA drži sve manji kolač vlasti.

Zbog čega je SDA tako mazohistički spremna platiti visoku cijenu i zbog čega relativno olako pušta jednog od najvažnijih političkih igrača, ministra, delegata, bivšeg Izetbegovićevog čovjeka od povjerenja? Uz Čamparu SDA na koncu pušta cijelu, moguće ne samo jednu, kantonalnu vladu?

Iako je to u ovom trenutku teško do u tančina razjasniti, sam Čampara je na samom početku otkrio o čemu bi se u velikoj mjeri moglo raditi, i to kada je rekao da više ne želi biti mač u rukama onih koji se obračunavaju s političkim rivalima, spominjući imenom lidera SBB-a Fahrudina Radončića.

Parapolitičke strukture

Indikativno je da su se Čampara, pa i neki njemu bliski ljudi, vrlo brzo nakon toga suočili s gnjevom i „procedurom“ istih parapolitičkih struktura i krugova iz kojih je bivši Izetbegovićev saradnik odlučio izaći.  

Hoće li se rukovodstvu SDA isplatiti da plaća ovako visoku cijenu i zbog čega su uopće na to spremni, pitanja su bez pravog odgovora. Ono što jeste bjelodano je da Čampara, čini se, nije taj koji iz ovog vrućeg političkog sukoba izvlači deblji kraj.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.