PROCEDURE

Glavni odbor SDA Čamparu nikada nije razriješio u Predsjedništvu, a sada se traži ostavka na sve funkcije

Kada je u pitanju zahtjev KO SDA za isključenjem Čampare iz stranke, tu odluku mora prihvatiti Predsjedništvo, tačnije mora je primiti k znanju

Čampara: Ko koga drži u šaci. Avaz

Piše: M. Aš.

10.10.2020

Izvršni odbor Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Sarajevo sinoć je  jednoglasno donio zaključak o pokretanju postupka za isključenje Aljoše Čampare iz SDA. 

Izvršni odbor KO SDA Sarajevo predložio je Predsjedništvu SDA da donese odluku o isključenju  Čampare iz SDA, te da traži od Čampare da podnese ostavku na pozicije koje obnaša ispred SDA kako slijedi: zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, potpredsjednik Doma naroda Parlamenta FBiH i ministar unutrašnjih poslova FBiH.

No, ono što je vrlo indikativno već skoro mjesec i po od Čamparinog podnošenje neopozive ostavke na mjesto u Predsjedništvu stranke nije zasjedao Glavni odbor, koji je po Statutu nadležan da razmotri i prihvati ostavku. Kako saznajemo, sjednica GO je dva puta zakazivana i dva puta odgođena. 

Posljednja je otkazana prije nekoliko dana, a razlog je epidemiolška sitaucija u zemlji. Kada je u pitanju zahtjev KO SDA za isključenjem Čampare iz stranke, tu odluku mora prihvatiti Predsjedništvo, tačnije mora je primiti k znanju.

Po stranačkoj proceduri, ostavka kao i zahtjev za iskjučenjem moraju biti obrazloženi, što je u ovom slučaju teško očekivati. Stranački organi SDA, iako su bili dužni, Čamparu nisu bili pozvali ni na sjednicu Predsjedništva SDA kada se odlučivalo o njegovoj neopozivoj ostavci.

Sada je pitanje šta će odlučiti Čampara i hoće li podnijeti ostavke na pozicije koje obnaša ispred SDA. Bilo kako bilo, Čampara, za sada drži SDA u šaci, a ne stranka njega. 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.