NOVI POKUŠAJ PRODAJE

Tri strana kupca zainteresirana za imovinu sarajevske “Hidrogradnje”

Cijena po kojoj je oglašena prodaja nakon prvobitne od 96,1 miliona, ovaj put je 87 miliona KM

Novi pokušaj prodaje. Arhiv

A. Č.

11.10.2020

Tri kupca zainteresirana su za imovinu sarajevske “Hidrogradnje”. Potvrdio je ovo za “Nezavisne” Zijad Fazlagić, stečajni upravnik ovog preduzeća, čiji je dvotrećinski vlasnik Vlada Federacije BiH.

Ovih dana ponovo je upućen javni poziv za prodaju imovine “Hidrogradnje”. Raniji pokušaji prodaje bili su bezuspješni, jer nije bilo zainteresovanih kupaca.

- Ovo je zadnja prodaja do sljedeće sjednice Skupštine povjerilaca. Ovaj put dato je kupcu malo više prostora da može komunicirati i donositi odluke - kazao je Fazlagić, koji se nada da će prodaja biti uspješna.

U to ipak, kako ističe, ne može biti siguran dok ne vidi novac.

Cijena po kojoj je oglašena prodaja nakon prvobitne od 96,1 miliona, ovaj put je 87 miliona KM. Fazlagić dodaje da Odbor povjerilaca usvaja odluku o cijeni imovine i da je smanjena za 10 posto kako bi dobili kupca. Čini mu se, kako kaže, da je to imalo efekta te su dobili ta tri pisma namjere. 

Kako bi pokušali da pronađu kupca za imovinu nekadašnjeg giganta, oglas o prodaji su, kako kaže stečajni upravnik, poslali “na nekih 3.000 adresa, plus što je objavljen ovdje”.

Ova firma, inače, u vrijeme bivše Jugoslavije gradila je velike infrastrukturne objekte, autoputeve i mostove, i poslovala u mnogim zemljama u Evropi, Aziji i Africi.

"Hidrogradnja" je prije rata zapošljavala 5.000 radnika i godišnje zarađivala 300 miliona dolara, od čega gotovo 200 miliona u inostranstvu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.