ZEMALJSKI MUZEJ

Sijarić: Nemamo novca za plaće, opasno je da finansiranje ostane na kantonalnom nivou

Očekuje se mišljenje Ministarstva civilnih poslova kako bi Vijeće ministara dalo saglasnost KS da preuzme privremeno upravljanje nad sedam institucija kulture

Sijarić: Veliki režijski troškovi. Arhiv

Piše: A. Jamaković

12.10.2020

Uposlenici Zemaljskog muzeja BiH mjesecima su bili na minimalcu, a novca za isplatu septembarske plaće nema, potvrdio je za „Avaz“ v. d. direktora ove institucije Mirsad Sijarić.

Zbog toga, kako kaže, nada se rješenju kada je riječ o finansiranju ustanova kulture.

- Očekujemo da se Ministarstvo civilnih poslova BiH izjasni po prijedlogu Kantona Sarajevo koji ima namjeru da preuzme finansiranje. To može biti jedno rješenje, a sada kakvo, to je drugo pitanje. Sa moje tačke gledišta nije najsretnije, ove institucije kao što su Nacionalna i univerzitetska biblioteka ili Zemaljski muzej mogu da budu na kantonalnom nivou, ali postoji opasnost da tu i ostanu – kazao nam je Sijarić.

Ministarstvo civilnih poslova BiH uputilo je na adrese svih ministarstava nadležnih za pitanja kulture na nivou kantona i entiteta dopis u kojem traži njihovo mišljenje o inicijativi Vlade Kantona Sarajevo koja je spremna privremeno upravljati i nadzirati rad sedam ustanova kulture od državnog značaja.



Zemaljski muzej: Radnici mjesecima bili na minimalcu. Arhiv

Ministar kulture i sporta KS Kenan Alikadić kazao je da je izrada mišljenja Ministarstva civilnih poslova posljednji korak koji prethodi odluci Vijeća ministara o privremenom ustupanju nadležnosti nad ovim ustanovama Kantonu Sarajevo.

Kazao je da su spremni odmah nakon odluke Vijeća ministara imenovati upravljačke strukture te su osigurali i finansijska sredstva.

Sijarić kaže da su od KS i FBiH dobili tranše u iznosu od 300.000 i 200.000 KM, ali da su ta sredstva davno potrošili na održavanje i plaće.

- Plaće su u rasponu od 400 do 900 KM, koliko imam ja kao direktor, doktor nauka. Zemaljski muzej nije velika galerija i dvije kancelarije već institucija koja ima velike režijske troškove. Treba riješiti finansiranje ili zatvoriti, ali ne možemo ga mi sami ni zatvoriti – napomenuo je Sijarić. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.