GENEZA ODLAZAKA

Od Silajdžića do Konakovića: Kako se SDA odricala kadrova, Čampara je samo posljednji u nizu

Mnogi od onih koji su napustili ili su isključeni iz SDA pravili su vlastite stranke pa su nastali SBiH, PDA, NB, A-sda, NiP

SDA: Kao razloge za isključivanje navodili su povrede Statuta, nepoštivanje zvanične politike.... Arhiv

Piše: A. Jamaković

12.10.2020

Isključenje Aljoše Čampare iz Stranke demokratske akcije samo je nastavak već tradicionalnog rasipanja užeg rukovodstva najveće bošnjačke stranke. I uvijek su po pravilu odlasci ili isključenja visokopozicioniranih kadrova SDA izazivali značajne potrese u društveno-političkom životu Bosne i Hercegovine.

Kao razlozi za isključivanje iz stranke navodili su se povrede Statuta stranke, nepoštivanje zvanične politike, protivljenje odlukama centrale SDA...

Mnogi od onih koji su napustili ili su isključeni iz SDA pravili su vlastite stranke. Tako su nastale Stranka za BiH (SBiH), Pokret demokratske akcije (PDA), Nezavisni blok (NB), Stranka demokratske aktivnosti (A-sda), Narod i Pravda (NiP).

Da li će istim putem krenuti i Čampara, ostaje da se vidi.

Broj isključenih ili onih koji su svojom voljom napustili SDA je veliki. Podsjećamo samo na neke od najznačajnijih funkcionira.



Adil Zulfikarpašić

Rahmetli Adil Zulfikarpašić zajedno s rahmetli Alijom Izetbegovićem formirao je Stranku demokratske akcije (SDA), čiji je potpredsjednik. Razilazi se sa SDA u septembru 1990. i osniva Muslimansku bošnjačku organizaciju (MBO).

Muhamed Filipović

Ugledni akademik rahmetli Muhamed Filipović bio je jedan od osnivača SDA. U toj stranci bio je sve do 1990. godine. Nakon toga osniva s Adilom Zulfikarpašićem Muslimansku bošnjačku organizaciju (MBO).

Edhem Bičakčić

Predsjednik Vlade Federacije Bosne i Hercegovine od 18. decembra 1996. do 10. januara 2001. Tada je bio član Stranke demokratske akcije. Bio je i glavni direktor "Elektroprivrede BiH". Stranka je tražila da podnese ostavku, a kako to nije učinio, razriješili su ga sa svih pozicija u stranci. Godine 2012. izabran je za predsjednika Bosanskohercegovačke podrinjske narodne stranke.

Haris Silajdžić

Napustio je Stranku demokratske akcije (SDA) 1996. godine i osnovao Stranku za BiH na čijem je čelu bio sve do 2012. godine. Silajdžić se 1996. godine suprotstavio rahmetli Aliji Izetbegoviću (SDA) na izborima za člana Predsjedništva BiH i osvojio je 124.396 glasova što je bilo dovoljno samo za da bude drugoplasirani kandidat.

Napustio Silajdžić: SDA napustio 1996. godine. Arhiv

Mirsad Kukić

Zastupnik u Parlamentu FBiH Mirsad Kukić bio je dugogodišnji funkcioner SDA, koja ga je u martu 2018. isključila iz članstva.  Istog mjeseca osnovao je novu stranku - Pokret demokratske akcije (PDA), čiji je predsjednik.

Kukić: Osnovao PDA. Arhiv

Mehmed Žilić

Član Predsjedništva SDA Mehmed Žilić iz ove stranke je isključen 2006. godine. Dvije godine nakon toga preša je u Stranku za BiH.

Munib Alibegović

Načelnik općine Visoko u dva mandata Munib Alibegović isključen je iz stranke pred lokalne izbore 2012.godine. Bio jedan od najstarijih članova OO SDA Visoko.

Ibrahim Hadžibajrić

Načelnik sarajevske Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić na toj funkciji je od 2008. godine. Bio je član SDA 21 godinu, a potom se, sredinom 2012. godine priključio SBB-u kojeg je napustio 2016., da bi godinu kasnije osnovao i postao predsjednik Nezavisne bosanskohercegovačke liste.

Fuad Kasumović

Aktuelni gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović izbačen je iz SDA iako je bio njen član od osnivanja. Obnašao je značajne fukcije, a na Lokalnim izborima 2016. godine je kao nezavisni kandidat pobijedio za gradonačelnika Zenice.

Kasumović: U SDA bio od osnivanja. Arhiv

Sead Džafić

Aktuleni načelnik Općine Kalesija Sead Džafić je nekadašnji potpredsjednik SDA Kalesija. Stranku je napustio zbog neslaganja sa vrhom stranke te je otišao u nezavisne kandidate.

Amra Babić

Aktuelna načelnica Općine Visoko Amra Babić isključena je iz SDA, ali je kao nezavisna kandidatkinja osvojila načelničku poziciju sa rekordnim brojem glasova. Imala je blizu 13.000 glasova dok je njen protukandidat iz SDA Halim Zukić osvojio nešto više od 6.000 glasova.

Babić: Načelnica općine Visoko. Arhiv

Senad Šepić

Nakon što je u aprilu 2017. godine isključen iz SDA, Senad Šepić je formirao Nezavisni blok. Nakon isključenja Šepića, iz vrha SDA su kazali da je prešao „crvenu liniju“. Bio je član SDA od 1995. godine.

Šepić je formirao Nezavisni blok. Arhiv

Sadik Ahmetović

Bivši državni ministar Sadik Ahmetović isključen je iz SDA u „paketu“ sa Šepićem pa se priključio Nezavisnom bloku.

Salko Sokolović

S odlukama rukovodstva stranke nije se slagao ni Salko Sokolović. Sa Šepićem i Ahmetovićem napustio je Klub SDA u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, a nakon isključenja prešao je u Nezavisni blok.

Nermin Ogrešević

Dugogodišnji načelnik Cazina Nermin Ogrešević do 2007. godine bio je član Stranke demokratske akcije. Kako je tada navedeno iz SDA, zbog nepoštivanja odluka Glavnog odbora SDA i Kantonalnog odbora SDA USK, smijenjeno je općinsko rukovodstvo stranke u Cazinu.

Nakon toga je Ogrešević s Rifetom Hozanović osnovao Stranku demokratske aktivnosti (A-SDA) 2008. godine.


Ogrešević: Osnovao A-sda. Arhiv

Adnan Terzić

Bivši premijer BiH i trenutni vršilac dužnosti direktora "Autocesta FBiH" Adnan Terzić bio je član SDA od 1991. do 2009.. Godinu poslije ušao je u Savez za bolju budućnost (SBB), gdje je trenutno potpredsjednik.

Elmedin Konaković

U politiku Elmedin Dino Konaković ulazi 2004. godine kao član SDA. Nakon općih izbora u BiH u martu 2015. godine imenovan je za premijera Kantona Sarajevo. Nakon napuštanja SDA, u martu 2018. godine osnovao je političku organizaciju Narod i Pravda čiji je predsjednik.

Konaković: U politiku ušao 2004. godine kao član SDA. Arhiv

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.