ANALIZA

Pritiscima na Tužilaštvo BiH se žele unaprijed amnestirati krivci za izborne krađe!

U više navrata državno je tužilaštvo pokrenulo procese protiv vinovnika izbornih krađa, uključujući i nedavnu akciju hapšenja Asima Kambera, zvaničnika SDA iz Sanskog Mosta

Pokušaji da se utječe na ishod izbora. Arhiv

Piše: T. Lazović

12.10.2020

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država je još krajem avgusta otvoreno pohvalila bh. pravosuđe zbog otvaranja istraga u vezi sa izbornim malverzacijama i to uoči početka kampanje za predstojeće lokalne izbore.

- Ohrabruju nas nedavni uspjesi pravosuđa i zakona u provođenju istraga i procesuiranja slučajeva izborne prevare. Time štite prava i slobode građana i doprinose transparentnosti izbora, objavljeno je iz Ambasade SAD.


Tadić pod novim pritiscima

U više navrata državno je tužilaštvo pokrenulo procese protiv vinovnika izbornih krađa, uključujući i nedavnu akciju hapšenja Asima Kambera, zvaničnika SDA iz Sanskog Mosta koji je osumnjičen za krađu glasova na proteklim općim izborima. Kamber je osumnjičen, da je između ostalog, direktno organizirao otimanje glasova Fahrudinu Radončiću u utrci za člana Predsjedništva BiH.

Međutim, ove akcije Tužilaštva BiH iz pojedinih političkih krugova se, putem slabo čitanih portala, pokušavaju iskoristiti da bi se fokus odgovornosti sa organizatora izbora prebacio na agencije za provođenje zakona i pravosuđe.

Naime, glavna tužiteljica BiH Gordana Tadić se našla pod novim pritiscima, te je optužena da se „proglasila nenadležnom za istraživanja izbornih prevara“, a na osnovu navodne izjave Borisa Grubešića, portparola Tužilaštva BiH.

Grubešić je, kako prenose portali, za BH Radio 1 izjavio da je “praćenje regularnosti izbora u nadležnosti Centralne izborne komisije BiH”.

- U slučaju da u tom procesu dođu do saznanja o elementima kaznenih djela, trebaju informirati nadležne pravosudne institucije – entitetske ili Brčko Distrikta ako su u pitanju lokalni izbori, odnosno državne ukoliko se radi o izborima na razini BiH, rekao je, navodno, Grubešić.

Očito je da se iza ovakvih tvrdnji krije pokušaj ranog amnestiranja Centralne izborne komisije BiH, odnosno njenog rukovodstva, za planirane, organizirane i uhodane izborne krađe na predstojećim izborima!


Izborni zakon jasan

Neko želi odgovornost za zakonitost izbora servirati bh. pravosuđu, umjesto CIK-u, čija je to osnovna nadležnosti i odgovornost. Nije teško zaključiti da bi takav razvoj situacije mogao odgovarati samo političkim stranaka koje su i preuzele kontrolu nad ovim tijelom.

Izborni zakon BiH je u tom pogledu jasan:

“Centralna izborna komisija BiH: 1. koordinira, nadgleda i reguliše zakonitost rada svih izbornih komisija i biračkih odbora u skladu s ovim Zakonom;”

I dok pristižu brojne prijave za zloupotrebe sa biračkim spiskom, zakon je tačno delegirao odgovornost na Centralnu izbornu komisiju: “odgovorna je za tačnost, ažurnost i ukupni integritet Centralnog biračkog spiska za teritoriju Bosne i Hercegovine;”

Odgovornost pravosuđa za procesuiranje krivičnih dijela nije upitna, ali je apsurdno unaprijed delegirati odgovornost za zakonitost rada neke institucije ili pojedinaca bilo kojoj pravosudnoj instituciji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.