ZVORNIK

Učenici iz Liplja ponovo u školskim klupama, usmeni dogovor prenijeti na papir

Od 2. septembra trajao je njihov opravdani bojkot nastave jer im nije omogućeno izučavanje bosanskog jezika

OŠ Liplje: Učenici od jutros ponovo u klupama. Avaz

Piše: E. Skokić

13.10.2020

Učenici bošnjačke nacionalnosti koji pohađaju nastavu u područnoj školi „Sveti Sava“ u Liplju kod Zvornika u utorak ujutro su ponovo sjeli u školske klupe. Naime, od 2. septembra trajao je njihov opravdani bojkot nastave jer im nije omogućeno izučavanje bosanskog jezika.

- Postigli smo usmeni dogovor sa predstanicima Ministarstva obrazovanja ali, iskren da budem, ne vjerujem da će se to ispoštovati. Mi smo uradili ono što se od nas tražilo. Poslali smo djecu u školu, a sada su oni na potezu. Usmeni dogovor mora se prenijeti na papir i biti realizovan – kaže Muharem Sinanović, član Vijeća roditelja.

Učenici bošnjačke nacionalnosti su prošle godine izučavali bosanski jezik. No, u pauzi između dvije školske godine u centralnoj školi „Sveti Sava“ u Zvorniku u matičnim knjigama je izvršena korekcija. Prebrisan je bosanski jezik, a upisan „jezik bošnjačkog naroda“.

Ogorčeni roditelji su upozorili sve relevantne faktore u BiH da je počinjeno krivično djelo jer niko, izuzev učiteljica, ne smije upisivati naziv predmeta i ocjene u matične knjige.

Još se ne zna ko je i po čijoj naredbi izbrisao bosanski jezik iz matičnih knjiga, ali roditelji bošnjačkih učenika pozivaju sve odgovorne da prestanu sa sistemskom diskriminacijom.

Učenici u područnoj školi „Sveti Sava“ će u narednom periodu i subotama ići u školu kako bi nadoknadili propuštenu nastavu.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.