SAZNAJEMO

Predsjedništvo BiH usvaja proglas: Sve institucije morat će ubrzano raditi na EU prioritetima

Izjava dolazi u trenutku kada je napredak BiH ka članstvu okarakteriziran nikakvim ili djelimičnim

Rangel s članovima Predsjedništva: Prije pet dana dao jasne upute. EU

Piše: M. Aščić

13.10.2020

Na redovnoj sjednici, koja je zakazana za četvrtak, članovi Predsjedništva BiH usvojit će izjavu - proglas, u kojem se pozivaju sve institucije u BiH da se posvete istinskom ispunjavanju svih 14 prioriteta ka članstvu u Evropsku uniju, saznaje „Avaz“.


Kandidatski status

Ova inicijativa za usvajanje proglasa, kako nam je potvrđeno, pokrenuta je nakon boravka članova Predsjedništva BiH u Briselu 30. septembra, s ciljem da naša država ubrza s reformama kako bi naljeto naredne godine dobila kandidatski status.

Poslije povratka u BiH i sjednice u Sarajevu, članovi Predsjedništva su najavili održavanje sjednice, a izjava o proglasu, koji će biti upućen odmah po završetku, već je usaglašena. Članovi Predsjedništva Milorad Dodik i Šefik Džaferović najavili su krajem prošle sedmice, poslije nove ture sastanaka u Briselu, usvajanje ovog proglasa.


Dodatno je ova inicijativa „podebljana“ nakon sastanka s Paulom Rangelom, stalnim izvjestiocem Evropskog parlamenta za BiH, a pogotovo što je EU napredak naše zemlje ka EU ocijenila „nikakvim ili djelimičnim“. Prioriteti na osnovu kojih bi BiH trebala ostvariti napredak kako bi Vijeće EU moglo odlučiti o sljedećim koracima odnose se na vladavinu prava, borbu protiv korupcije i zaštitu prava svih građana.

Među 14 prioriteta iz Mišljenja EU, koji su uvršteni u maju 2019. godine, kao uvjet da zemlja otpočne pregovore o pristupanju jeste i jačanje prevencije i borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala.


Usvojena dva

Do sada je naša država ispunila samo dva prioriteta, jedan je Državna strategija za procesuiranje ratnih zločina, a drugi usvajanje Poslovnika o radu za stabilizaciju i pridruživanje.

Međutim, ključne promjene i jezgro Mišljenja je vladavina prava i bez nje nema napretka, poručuju iz Evropske komisije, a što je u Sarajevu potvrdio i Oliver Varhelji (Varhelyi), komesar za proširenje, tokom sastanka s premijerima i državnim parlamentarcima.


Koji su zakoni bitni

Kada su u pitanju ključne reforme, a koje su na čekanju, to su: novi zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) i Zakon o sudovima, kao i zakoni koji se tiču sukoba interesa i javnih nabavki. Oni moraju biti finalizirani i usvojeni bez daljnjeg odlaganja i u skladu s evropskim standardima, poruka je iz Brisela.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.