PROCESI

Sud BiH osudio Milana Špirića na godinu dana zatvora

Radi se o službeniku Uprave za indirektno oporezivanje BiH, koji je optužen prije dvije godine

Sud BiH: Donesena presuda. Arhiv

M. Aš.

13.10.2020

Sud Bosne i Hercegovine danas je izrekao  presudu u predmetu Milan Špirić kojom je optuženi oglašen krivim da je počinio krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi te mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od jedne godine. Radi se o službeniku Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Optuženi  Špirić kriv je što u novembru 2018. godine, nakon što je H. N. (pravosnažno osuđen) posredstvom Ljiljane Stjepanović ponudio informantu "Fanatikos" uvoz robe komercijalnog karaktera iz SR Njemačke na carinsko područje BiH preko graničnog prijelaza "Gradiška", zajedno sa H. N. nije provodio odgovarajući postupak carinskog nadzora nad robom koja se uvozi i bez plaćanja propisanih uvoznih dadžbina, saopćeno je iz Suda BiH.

Milan Špirić i H. N. su zajedno, dana 24. novembra 2018. godine, na širem području Carinske ispostave Gradiška, koristeći svojstva službenih lica Uprave za indirektno/neizravno oporezivanje BiH (UINO BIH) u cilju pribavljanja protivpravne imovinske koristi za sebe, a po prethodnom dogovoru, koristeći se svojom funkcijom od prikrivenog istražitelja "Dušana" zahtijevali i primili dar u vidu novca u iznosu od 1.600 eura i to četiri prethodno označene novčanice u apoenima od po 500 eura, nakon čega su prikrivenom istražitelju "Dušanu" vratili ostatak novca u iznosu od 400 eura. Poslije toga su u okviru svoje funkcije propustili provesti odgovarajući carinski postupak prema robi koja se uvozi kako je to propisano Uputom o carinskom postupku u putničkom prometu.

Na taj način svjesno su propustili izvršiti procjenu da roba koja se uvozi ima komercijalni karakter i da kao takva može biti carinjena samo u redovnom carinskom postupku, navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.