PREDSTAVNIČKI DOM BIH

Brojna delegatska pitanja: Zastupnici negoduju jer ministri ne prisustvuju sjednici

Kad možemo očekivati da Savjet ministara BiH predloži zakon o restituciji, upitao je Nešić

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH. Arhiv

Piše: E. Halimić

14.10.2020

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH počela je postavljanjem zastupničkih pitanja.

Zastupnik Predrag Kožul uputio je ministrici vanjskih poslova BiH Biseri Turković.  

- Ministrica nije nazočna, što nije novina, a nije bila nazočna niti na jednoj sjednici osim na onoj na kojoj je imenovana. Ipak, poručit ću da bi bilo dobro da uvažava ovaj dom i da dolazi na sjednici. Moje pitanje se odnosi na činjenicu da je ambasador Nedim Makarević uputio proglas u vezi održavanja izbora u Mostaru u kojem je pokuša birače instruirati za koga treba glasati – upitao je Kožul.

Sljedeće pitanje postavio je zastupnik Nenad Nešić koji je uputio pitanje predsjedavajuće Vijaća ministara BiH Zoranu Tegeltiji.  

- Kad možemo očekivati da Savjet ministara BiH predloži zakon o restituciji – upitao je Nešić.  

Zastupnica Sanja Vulić uputila je dali je upis medicinskih sredstava u nadležnosti državne agencije.

- Dali sektor za zdravstvo Ministarstva civilnih poslova razmišlja o smjeni aktuelnog direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva – kazala je Vulić.

Zastupnica Ljubica Miljanović postavila je pitanje također Tegeltiji.

- Zbog čega je usporen proces identifikacije posmrtnih ostataka lica srpske nacionalnosti. Trenutno se traži više od 1.000 civila – istakla je Miljanović.


Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH. Arhiv

Zastupnica Aida Baručija uputila je Ministarstvu pravde BiH.

- Od ranije pokušavam dobiti informaciju kolika je šteta zbog kašnjenja stavljanja u funkciju državnog zatvora. Molim ministra da mi odgovori koji su troškovi nastali zbog nerada institucija – rekla je Baručija.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša ovom prilikom kazao je da nestavljanje zatvora u funkciju prouzrokovalo je određene troškove.

- Bilo je to u 2018. godini, a i u toku prošle godine. Evo 2020. godine je zatvor stavljen u funkciju i imamo ovu instituciju koja je od velikog značaja. Kako zastupnica traži možemo dostaviti podrobniju informaciju pismeno – istakao je Grubeša.

Zastupnik Damir Arnaut uputio je pitanje ministru sigurnosti BiH Selmi Cikotiću.

- Pojavile se informacije da se ljudima koji prelaze državnu granicu s ličnom kartom izdaju kazne. Zanima me na osnovu kojeg člana se radi. Prije više od godinu dana dostavio sam pitanje direktoru Granične policije BiH o tome s kojim ispravama su prelazili izabrani zvaničnici, tačnije dali su prelazili s putnim isprava drugih država – upitao je Arnaut.

Ministar sigurnosti Selmo Cikotić odgovorio je da je 10. septembra donijelo odluku o ulasku stranaca u BiH.

- Time je poništena ranija odluka. Dakle od 12. septembra primijenjuje zakonske propise, a svi ljudi s dvojnim državljanstvom dužni su da posjeduju validan pasoš BiH, osim u slučaju država s kojima imamo potpisan sporazum o dvojnim državljanstvima – istakao je Cikotić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.