SARAJEVO

Novaković-Bursać odbrusila Mektiću: Posljednja ste osoba koja nas može kritizirati

Sjedili ste u Savjetu ministara 5 godina, a jedne godine ste bili i ministar i zastupnik i nikakve koristi građani nisu imali od Vašeg djelovanja, kaže Novaković-Bursać

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH. Arhiv

Piše: E. Halimić

14.10.2020

Žestoka rasprave zastupnika na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH uslijedila je čak i o dnevnom redu sjednice.

Zastupnik Dragan Mektić prvenstveno javio se s prijedlogom dopune dnevnog reda, ali je u svom izlaganju uputio kritiku na rad Predstavničkog doma, za koji smatra da „ništa ne radi“. mektić je kritizirao i rad Vijeća ministara BiH navodeći da već odavno Parlament BiH ne dobija prijedloge reformskih zakona.

-  Sjednice Parlamentarne skupštine BiH su skupe i i nepotrebno trošimo ova sredstva uz nikakvu efikasnost Parlamenta BiH, a evo posebno kada vidim da je Parlament BiH nabavio ili će nabaviti tri službena automobila od 300.000 KM, kažem, nema nikakve potrebe, svrhe da se sastajemo ako nećemo rješavati probleme građana ove države. I zato predlažem da zbog toga što ništa ne radimo da ne uzimamo plaće, da 90 dana stavimo moratorij na naše plaće, da ne primamo, a u tom periodu damo obavezu Vijeću ministara BiH da nam ponudi strateški važne zakone za život građana ove Bosne i Hercegovine i da o tome raspravljamo i da građani osjete napredak. Hajmo biti korektni, nećemo uzeti plaću - poručio je Mektić.

Mektiću je odgovorio predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Nebojša Radmanović ističući da na današnjem dnevnom redu nalaze čak četiri prijedloga zakona, te da su navodi zastupnika Mektića uvreda za 42 zastupnika ovog Doma.


Zastupnik SDS-a Dragan Mektić kritizirao vlast. Arhiv

Za riječ javila je se i zastupnica Snježana Novaković-Bursać koja je istakla da je zastupnik Mektić vjerovatno posljednja osoba koja ima pravo kritizirati rad državnih institucija.

- Sjedili ste u Savjetu ministara 5 godina, a jedne godine ste bili i ministar i zastupnik i nikakve koristi građani nisu imali od Vašeg djelovanja. Posljednja ste osoba koja ima pravo da se žali i drži moralna predavanja. Iza vas je ostao samo posao za pravosudne institucije, ali o tome nećemo jer su u toku istrage – kazala je Novaković-Bursać.

Kako bi se klubovi stranaka usaglasili u vezi novih prijedloga za dopunu dnevnog reda, predsjedavajući Radmanović dao je pauzu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.