TUZLA

SBB će podržati smjenu dva ministra u Vladi TK: Protiv jednog potvrđena optužnica, drugi osuđen

Za uvrštavanje u dnevni red potrebno je da spomenuta inicijativa dobije podršku većine, odnosno 18 glasova - rekao je za „Avaz“ Žarko Vujović, predsjednik Skupštine TK.

Skupština TK. Avaz

Piše: E.Sk.

14.10.2020

U Tuzli je danas počela sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona. Ranije je utvrđen dnevni red sa 12 tačaka, a, kako saznajemo, upućena je inicijativa da se na dnevni red uvrsti rasprava o smjeni ministra unutrašnjih poslova Sulejmana Brkića (SD BiH) i ministra za rad, socijalnu pravdu i povratak Admira Hrustanovića (SBiH).

Sjednica je u toku.

-Inicijativu je uputio zastupnik Selim Bešlagić (Naša stranka). Za uvrštavanje u dnevni red potrebno je da spomenuta inicijativa dobije podršku većine, odnosno 18 glasova - rekao je za „Avaz“ Žarko Vujović, predsjednik Skupštine TK.

Općinski sud u Tuzli je, podsjećamo, potvrdio optužnicu Tužilaštva TK protiv Brkića za produženo krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi u stjecaju s krivičnim djelom zloupotrebe položaja i ovlaštenja. U septembru ove godine Kantonalni sud u Tuzli je proglasio krivim ministra Hrustanovića i osudio ga uvjetno na 30 dana zatvora zbog incidenta koji se u Čeliću dogodio u septembru 2016. godine.

Hrustanović je bio sudionik fizičkog napada, a u obrazloženju presude stoji kako je povod za napad bila sporna rata kredita. Opozicija u Skupštini TK, u kojoj su SDP BiH, PDA BiH i Naša stranka, smatraju neprihvatljivim da u izvršnoj vlasti budu osobe protiv kojih je potvrđena optužnica i koje su osuđene.

Prema informacijama koje posjeduje "Avaz", Savez za bolju budućnost podržat će smjenu ministara Brkića i Hrustanovića.  Motiv za to, kako su istakli, nije plan da se obori postojeća Vlada i većina u TK, nego principijelni stav.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.