UVODNO OBRAĆANJE

Glavna tužiteljica Tadić istaknula da se moraju objaviti finansijski kartoni nosilaca pravosudnih funkcija

Tužilaštvo nema nadležnost nad drugim tužilaštvima. Reforma 2003. godine nam je dala veliki alat u ruke, a to je provođenje istrage i mislim da je to dobra praksa, kazala je Tadić

Tadić: Kontinuirano sarađujem sa Parlamentarnom skupštinom BiH. E. Halimić

Piše: E. H.

14.10.2020

Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić u uvodnom izlaganju na sjednici Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH kazala je da već četiri godine podnosi izvještaje VSTV-u i Parlamentarnoj skupštini.  

- Kontinuirano sarađujem sa Parlamentarnom skupštinom BiH. U svom radu sam prošla sve načine izbora glavne tužiteljice. Dakle, imam iskustva u radu, a posebno u Tužilaštvu BiH. Sva pitanja u pravosuđu moraju se sistemski rješavati. Stvari se moraju poboljšavati i mijenjati. Što se tiče Tužilaštva BiH, mi radimo u skladu sa zakonom, ali i on ima određene stvari koje se moraju mijenjati. Vi ste ti koji donose zakone, kad donesete nove radit ćemo po novom. Treba se formirati apelacioni sud BiH, kontrola je potrebna. To imaju sve zemlje u okruženju - istakla je Tadić.

Dodala je da Sud BiH izvještaj podnosi samo VSTV-u, ali ne i Parlamentarnoj skupštini.

- To nije uredu, jer građani moraju znati šta se dešava u Sudu BiH. Te informacije koje se prihvate imaju veliki značaj. Tužitelji u BiH se ocijenjuju i normiraju, ali sudije Suda BiH nisu ocijenjivani. Ove stvari bi se trebale usagladiti. Također, značajno je i proširena nadležnost Suda BiH, pa tako imamo različita postupanja. Pa se predmeti prebacuju na kantonalni nivo. Pandemija Covid-19 usporila je rad i u Sudu BiH, pa nemamo zakazana ročišta, a znamo kakvi su zakonski propisi. Ukoliko u 30 dana ne krene suđenje, onda se svi dokazi moraju ponoviti i to će značajno usporiti rad. Mi imamo dobre uvjete za rad, imamo novu zgradu koju nam je donirana - poručila je Tadić.

Prema njenim riječima, finansijski kartoni svih nosila pravosudnih funkcija se moraju objaviti.

- Važno je da se kartoni podnose na početku i na kraju karijere. Međutim tu imamo određenih opiranja. Moj finansijski karton je objavljen i to mora biti obaveza. Mora se mijenjati zakon o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH. Bilo bi jako korisno da je i Tužilaštvo BiH bude uključeno u procese. Kad je riječ o VSTV-u, ova krovna institucija mora pretrpjeti određene promjene i oni su toga svjesni i dostavili su svoj prijedlog - kazala je Tadić u uvodnom izlaganju.

Ovom prilikom, između ostalog, istakla je da se može raditi na unapređenju TCMS sistema.

- Mislim da treba raditi sistemski i detaljno. Tužilaštvo nema nadležnost nad drugim tužilaštvima. Reforma 2003. godine nam je dala veliki alat u ruke, a to je provođenje istrage i mislim da je to dobra praksa. Oštećenom se mora vratiti njegov status od prije 2003. godine. To se mora popraviti. Prioritet su nam izborne prevare i predmeti visoke korupcije. Pred nama svima je veliki posao. Mi ćemo nastaviti raditi predmete iz naše nadležnosti i nije tačna informacija da smo mi sve predmete nekom proslijedili, a mislimo na prijave u vezi izbora - poručila je Tadić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.