ODGOVARALA NA PITANJA

Tadić: Bit će rezultata u istraživanjima visoke korupcije, još sam pod pojačanim obezbjeđenjem zbog prijetnji

Uvijek će neko biti nezadovoljan. Problem je kad pritisak preraste u prijetnje, a ima ih, istaknula je Tadić

Gordana Tadić. Alma Pašić Delić / FENA

Piše: E. H.

14.10.2020

Postavljanjem pitanja glavnoj tužiteljici Tužilaštva BiH Gordani Tadić nastavljena je sjednica Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Zastupnica Mira Pekić pitala je kako to da TCMS ne može pratiti složenu strukturu Tužilaštva BiH.

- Sistem već dugo postoji i mislim da Parlament nije dovoljno upoznat s tim šta on znači. U ovaj sistem se unose svi podaci o predmetu osim tajnih. Svakako je da se Tužilaštvo mijenjalo, a sistem ne. Uputila sam dopis VSTV-u, a imamo pomoć međunarodnih organizacija - istakla je Tadić.

Zastupnica Alma Čolo pitala je o proširenoj nadležnosti Suda BiH.

- Taj član je veoma bitan i ranije je bio nedorečen - istakla je Tadić.

Zastupnik Zukan Helez istakao je da se na poziciji glavne tužiteljice može puno toga uraditi s obzirom da je BiH na prvom mjestu po korupciji u Evropi.

- Moje pitanje je zašto je u predmetu "Pandora" ispušteno nekoliko značajnih političara. Je li to do TCMS i dodjela predmeta? Da li imate politički pritisak? U slučaju "Respiratori", ja sam Vas podržao. Da li je glavni optuženi u predmetu "Diploma" uopće saslušan - upitao je Helez.

Tadić je odgovorila da je pitanje korupcije vrlo značajno.

- To je prioritet u radu, ali potrebne su izmjene zakona. Mislim na Krivični zakon i mislim da ćemo to popraviti. Vaša obaveza je da donosite zakone. Nama se brojna djela ne evidentiraju kao djela korupcije, a takva je odluka VSTV-a koje je napravilo spisak. Potrebno je da u ovom segmentu unaprijedimo rad. Bilo je u prošlosti oslobađajućih presuda, ali ne vjerujem da je to u interesu bilo kojeg tužioca. U ovom momentu radimo predmete visoke korupcije i mislim da će se pokazati rezultati. Što se tiče "Pandore", on je uveden u TCMS sistem, zaduženi su dvoje tužilaca i podignute su dvije optužnice. Što se tiče otcjepljenja od BiH, mislim da je svima jasno da je BiH suverena država. Vi znate da je Tužilaštvo BiH donijelo odluku o neprovođenju istrage u predmetu "Referendum". Bila je podignuta optužnica za članove izborne komisije, ali je Sud BiH to odbio - istakla je Tadić.

Dodala je da nije znala da će preuzeti funkciju v.d. glavne tužiteljice.

- Navikla sam na pritiske i uvijek će biti pritisaka. Uvijek će neko biti nezadovoljan. Problem je kad pritisak preraste u prijetnje, a ima ih. Ja sam pod pojačanim obezbjeđenjem, kao i moja porodica. Ispunjena sam osoba. Moram da pohvalim Sud, jedna je optužnica podignuta za prijetnje upućene meni - istakla je Tadić.

Tadić: Kritikovana uvijek od strane jedne političke opcije. E. Halimić

Zastupnik Damir Arnaut pitao je da li glavna tužiteljica pregleda sve optužnice.

- Ne, one se samo meni dostavljaju na uvid ja ne ulazim u meritum optužnice. Ja ih parafiram. Ima optužnica koje ne moram pogledati ni otvoriti. Neke moram. Mogu reći da oko 20 posto detaljno pročitam. Moram pregledati optužnice koje se odnose optužnice za terorizam, trgovine ljudima... - istakla je Tadić.

Dodala je da je kritikovana uvijek od strane jedne političke opcije.

Arnaut je pitao i o izvještaju Rajnharda Pribea (Reinhard Priebe).

- Optužba je da posebni odjeli nemaju nikakve rezultate na visokom nivou. Ovaj izvještaj je izuzetno bitan, jer bez njega nema napretka ka EU. Hoće li se ovo popraviti - upitao je Arnaut.

Tadić je kazala da smatra da je gospodin Pribe donio kvalitetan izvještaj.

- U ovoj godini ćemo mi to popraviti, krenula je visoka korupcija, bit će rezultata. Djelimično je Pribe tačno napisao u izvještaju - poručila je Tadić.

Arnaut je upitao i u vezi sistema u kojem radi Tužilaštvo BiH.

- Imate li u planu da implementirate sistem u kojem će se na potpuno automatski način dodijeljivati predmeti - pitao je Arnaut.

Tadić je istakla da ima plan i da je dopis upućen VSTV-u uz pomoć međunarodnih organizacija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.