KRAJ SJEDNICE

Tadić: Svjesna sam percepcije javnosti, kad bih ja iznijela sve što znam, ona bi bila još gora

Građani BiH trebaju da budu sigurni i da vjeruju u sve nas. Pitanje ilegalnih migranata, nama je dužnost da zaštitimo naše građane, pa onda migrante, kazala je glavna tužiteljica Tužilaštva BiH

Tadić: Reakcije političara su nekada preuranjene. Fena

Piše: E. H.

14.10.2020

U nastavku sjednice Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH, glavna tužiteljicaTužilaštva BiH Gordana Tadić nastavila je odgovarati na pitanja.

Zastupnik Zlatan Begić upitao je o promjenama u VSTV-u.

Tadić je kazala da se trebaju birati karijerni tužitelji.

- Sve više tužitelja odlučuju da idu na druga radna mjesta, a zbog percepcije javnosti. U Tužilaštvu i Sudu BiH moraju biti najbolji kadrovi. Također, finansijski kartoni moraju se ozvaničiti i objaviti - poručila je Tadić.

Dodala je da su nekad preuranjenene reakcije političara.

- Na nas to ne bi smjelo uticati niti uvrijediti - poručila je Tadić.

Zastupnica Alma Čolo pitala je o parafiranju optužnica.

- Smatrate li da je to dobra praksa i možete li vi kvalitetno izvršiti uvid u svaku optužnicu, a znamo koliko mogu biti opsežne - pitala je Čolo.

Tadić je odgovorila da će u narednom periodu biti rađena nova sistematizacija i da će biti izmjena.

Zastupnica Mirjana Marinković-Lepić postavila je pitanje o političkim uticajima.

- Također stalna tema u javnosti je dužina trajanja postupaka koji često odu u zastaru. Pitala bi i kako vi ustvari poimate nezavisnost - istakla je Marinković-Lepić.

Tadić je kazala da su tužitelji preko noći dobili zadatak da vode istrage.

- To se desilo 2003. godine i tad smo dosta vježbali jer je to za sviju bilo nešto novo. Bilo je problema, 17 godina je prošlo i oni to ne smatraju da imaju moć nad predmetom. Sva ovlaštenja crpimo iz zakona. I tužitelj ne bi smio to zloupotrebljavali. Imamo Ured disciplinskog tužioca, nema predmeta u ladicama. Mi u istrazi nismo samostalni, brojne su naredbe, nema tužitelj apsolutnu moć - pojasnila je Tadić.

Tadić: Nadležnosti su razgraničene. Fena

Dodala je da su zakonom predviđeni rokovi i istraga nije neograničena.

- Svjesna sam percepcije javnosti, kad bih ja iznijela sve što znam, ona bi bila još gora. Ali radim na tome da se stvari poprave. Jedna od percepcija je da se ne rade najteži predmeti, a borac osuđen za krađu drva. Ali mora se znati da su razgraničene nadležnosti. Građani BiH trebaju da budu sigurni i da vjeruju u sve nas. Pitanje ilegalnih migranata, nama je dužnost da zaštitimo naše građane, pa onda migrante. Policijske agencije su spremne da se suoče sa svim izazovima - poručila je Tadić.

Prema njenim riječima, Tužilaštvo BiH ima proaktivnu ulogu i učestvuju u radnim tijelima i pomažu pripremanju zakona.

- Ali mi samo učestvujemo u tome kao eksperti bez prava glasa - poručila je Tadić.


Zastupnik Zlatan Begić upitao je Tadić da pojasni kako je preuzet predmet "Memić", ali ne i "Dragičević".

- Ova dva predmeta se nalaze u potpuno različitim postupcima. U slučaju "Dragičević" moram reći da mi je žao porodice. Moj otac je poginuo u saobraćajnoj nesreći i nikad se nije otkrio počinitelj i otišao je u zastaru. Ukoliko nam se dostavi predmet "Dragičević", mi ćemo ga pregledati i dati svoje mišljenje - istakla je Tadić.

Zastupnik Zukan Helez istakao je da mu nije jasno kako svi tvrde da institucije dobro rade, a stanje je ovako kako jeste.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.