KOALICIJA POD LUPOM

Brojne izborne nepravilnosti, zabrinjavajuće što građani ne zaziru od prodaje glasova

Krađa identita i zloupotreba podataka građana u svrhu glasanja putem pošte obilježila je dosadašnji predizborni period

Koalicija "Pod lupom": Izborna kampanja počinje sutra. N. Ajnadžić

Piše: N. Ajnadžić

15.10.2020

Predstavnici Koalicije "Pod lupom" na današnjoj pres-konferenciji kazali su kako je zabilježeno 538 izbornih nepravilnosti od 7. septembra do 11. oktobra 2020. godine.

- Najveći broj nepravilnosti odnosi se na 185 slučajeva preuranjene izborne kampanje u 59 općina odnosno gradova u BiH te 105 slučajeva zloupotrebe javnih resursa ili funkcija u svrhu izborne kapmanje u 35 općina ili gradova - kazali su iz Koalicije "Pod lupom".

Analiza pristiglih prijava preuranjene, zakonom zabranjene kampanje, pokazuje da se najveći broj prijava odnosi na političke subjekte SDA (17), SNSD (12), SDP (7), SDS (7) i HDZ (7), a pristigle prijave o slučajevima zloupotrebe javnih resursa se u najvećoj mjeri odnose na političke subjekte SNSD (18), SDA (14), SDS Semberije (4), SDS (4) i SDP (4).

Napomenuli su da izborna kampanja počinje sutra, 16. oktobra, te da je do tada zabranjeno bilo kakvo plaćeno javno oglašavanje, kao i sve druge predizborne aktivnosti političkih subjekata, osim održavanja internih skupova organa. Nepravilnosti su prijavljene Centralnoj izbornoj komisiji (CIK).


Koalicija "Pod lupom": Izborna kampanja počinje sutra. N. Ajnadžić

Krađa identita i zloupotreba podataka građana u svrhu glasanja putem pošte obilježila je dosadašnji predizborni period.


- U odnosu na izborne cikluse u posljednjih šest godina, CIK BiH je zaprimio rekordan  broj prijava za glasanje putem pošte, skoro 130.000 zahtjeva. Broj odbijenih je također rekordan - kazali su, između ostalog, iz Koalicije "Pod lupom".


Naveli su da je zabrinjavajuća činjenica da građani i građanke ne zaziru od prodaje glasova, a da se u tome koristi i društvena mreža Facebook.

Naglasili su da će drugi preliminarni izvještaj objaviti dva dana uoči izborne šutnje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.