OTVORENO

Semir Osmanagić za "Avaz" otkrio detalje posjete Jelene i Novaka Đokovića

Od ove posjete benefite će imati mnogi ljudi

Semir Osmanagić i Novak Đoković. Arhiv

Piše: L. Medinić

15.10.2020

Najbolji svjetski teniser Novak Đoković i njegova supruga Jelena ove sedmice su posjetili Sarajevo i nekoliko dana boravili u BiH. Razlog njegovog ponovnog dolaska u našu zemlju je bila posjeta i boravak u Bosanskoj dolini piramida u Visokom, a njihov domaćin je bio profesor Semir Osmanagić, koji je nakon posjete bračnog para Đoković za "Avaz" govorio o detaljima njihovog druženja.

- Supruga Sabina i ja smo imali veliku čast da dočekamo i ugostimo bračni par Đoković. Već smo uspostavili jedan divan prijateljski odnos pun povjerenja. Ja sam tokom njegove prve posjete rekao da želim da uspostavimo upravo takav odnos kako bi Novaka Đokovića često viđali ovdje u Visokom i u BiH - kazao je Osmanagić.




Jelena je povučena osoba

Jelena i Novak Đoković sa Semirom Osmanagićem. Arhiv

Profesor Osmanagić nam je otkrio kako je izgledalo njihovo druženje i kako je doživio suprugu Novaka Đokovića.

- Novak je zaista divan i svestran čovjek. Njegova supruga Jelena je malo povučenija, jer nije toliko izložena svjetski reflektorima. Ona je jedna vrlo suptilna žena. Proveli smo prelijepa tri dana i imali smo dosta zajedničkih, prijateljskih i intimnih trenutaka. Moja supruga Sabina i ja smo ugostili Jelenu i Novaka kod nas kući, pozvali smo ih na večeru. I Novak i Jelena u nama vide prave prijatelje, a slobodno mogu reći da je to obostrano. Novak i Jelena su nam obećali da će ponovo doći kod nas, ali sa djecom - otkrio je domaćin Novaka i Jelene Đoković.

Đokovića zanima naša historija

Već dugi niz godina Novak Đoković prati lik i djelo Semira Osmanagića i njegove nastupe, prezentacije i predavanja.

- Novak mi je rekao da je dosta toga naučio iz svega ovoga što mi radimo. Interesuju ga naše teme i naša historija, ali i drugačiji koncept života, duhovnost, zdrava ishrana. Imamo mnogo tema za razgovor. Tokom posjete fokus je ponovo bio na tunelima Ravne, meditaciji, opuštanju. Đokoviću jako prija energija, mir i spokoj koji se može osjetiti u tunelima. Bili smo ponovo na piramidi Sunca, oni su oduševljeni svime ovdje. Mogu sa sigurnošću reći da je ovo jedan divan prijateljski susret od kojeg će benefite imati mnogi ljudi oko nas, ali i oni koji nas prate. - govori Osmanagić.

Zašto je Novak hodao bos?

Novak Đoković i Semir Osmanagić. Arhiv

Veliku pažnju je privukao prizor Novaka Đokovića koji šeta bos, mnogi su se pitali da li se radi o nekim posebnim poljima za meditaciju ili nečem drugom, a o čemu se zapravo radilo otkrio nam je profesor Osmanagić.

- Mi u našem parku imamo jednu instalaciju koja se zove "Vodena staza za masažu stopala". Naime, kada ste bosi i hodate po kamenčićima i po hladnoj vodi, to je idealno za cirkulaciju krvi i to vrlo pozitivno utječe na zdravlje. Mi smo nakon obilaska parka obojica skinuli cipele, prohodali po "Vodenoj stazi za masažu stopala", a zatim smo nastavili hodati po travi i instalaciji koja se zove "Ružin labirint ljubavi sa šest latica". To je čisto jedna lijepa priča koja nema veze ni sa kakvom dubokom filozofijom ili duhovnošću, jednostavno se čovjek lijepo osjeća kada je bos.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.