ROČIŠTE U SARAJEVU

Kamber spominjao unuke, suprugu, SDA, žalio se na zdravstveno stanje, šta će odlučiti Sud BiH?

Tužilac Ćazim Hasanspahić je na današnjem ročištu naveo da je osumnjičeni Kamber kršio mjeru zabrane koja se odnosi na javno istupanje na način da mu se zabranjuje komuniciranje s predstavnicima printanih i elektronskih medija iz predmetnog postupka

Kamber po izlasku iz Suda BiH. E. Trako

Piše: E. T.

15.10.2020

Danas je Sudu BiH održano ročište u predmetu "Asim Kamber i drugi" nakon što je iz policijske stanice Sanski Most Tužilaštvu i Sudu BiH dostavljen dopis o kršenju mjera zabrane koje je u septmebru Sud izrekao Kamberu. 

Podsjetimo, polovinom septembra Kamber, federalni zastupnik i dugogodišnji prvi čovjek Stranke demokratske akcije (SDA) u Sanskom Mostu te 

sekretarica SDA u ovom gradu Mirela Husić i Fazir Vukalić, Kamberov saradnik, lišeni su slobode jer se sumnjiče za krivična djela izborne prevare za koja se sumnja da su počinjena tokom Općih izbora 2018. godine. Prilikom pretresa u Sanskom Mostu izuzeta je određena dokumentacija, mobiteli, kasete za diktafone i drugi uređaji za elektronsko pohranjivanje podataka. 

Spominjao svjedoke

Kamber, Husić i Vukalić su osumnjičeni da su, u svojstvu članova izbornih tijela, nezakonito glasali koristeći podatke preminulih osoba, kao i koristeći glasove za osobe koje nisu izašle na izbore, a s ciljem da pribave što veći broj glasova za određene kandidate s područja Sanskog Mosta.

Tužilac Ćazim Hasanspahić je na današnjem ročištu naveo da je osumnjičeni Kamber kršio mjeru zabrane koja se odnosi na javno istupanje na način da mu se zabranjuje komuniciranje s predstavnicima printanih i elektronskih medija iz predmetnog postupka. Tužilac je kazao da mu je dostavljen izvještaj iz policijske stanice Sanski Most o tekstovima koje je Kamber objavio na privatnom blogu te na portalu "Inmedia" koji je u vlasništvu njegovog sina, a u kojima se spominju imena zaštićenih svjedoka iz ovog predmeta.  


Kamber se žalio na zdravstveno stanje. E. Trako

- Jasno se vidi da se spominju svjedoci i poimenično se prenose poruke a evidentno je i da se informacije prenose javno što jasno pokazuje da osumnjičeni Kamber krši mjere zabrane - naveo je tužilac.

S druge strane, advokatica osumnjičenog Kambera Lejla Čović navela je da ni u jednom dijelu teksta Kamber ne krši precizno izrečene mjere zabrane od strane Suda.  


- Moj branjenik je i narušenog zdravstvenog stanja, obzirom da je prebolovao težak oblik Covida 19 - navela je advokatica Čović uz konstataciju da je zahtjev Tužilaštva za određivanje mjere pritova apsolutno neutemeljen. 

Na kraju se obratio i osumnjičeni Kamber.

"Šetaj slobodno"

- Ja svaki dan moram unucima objašnjavati zašto ne mogu s njima u šetnju - rekao je Kamber na što mu je tužilac Hasanpasuć odgovorio "da slobodno šeta i da mu to niko ne brani, samo da prestane kršiti mjere Suda".

Dodao je i da suprugu odveze u kupovinu, pa "mora voziti ukrug dok ona ne završi s kupovinom da ne bi nekoga od svjedoka slučajno sreo". 

- Na čelu sam stranke SDA. I ja sada ne smijem kounicirati ni s kim od ljudi vezanih za predizbornu kampanju - žalio se Kamber. 

Sudija Tatjana Kosović je na kraju navela da će odluka o izricanju mjere pritvora Asimu Kamberu biti saopćena u zakonskom roku.  

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.