REAKCIJE

Izetbegović uputio pismo međunarodnim zvaničnicima, optužio HDZ za krivično djelo

Parlamentarna skupština BiH je usvojila odgovarajuće izmjene Izbornog zakona, tako da će izbori u gradu Mostaru biti održani koncem ove godine

Izetbegović se požalio stranim zvaničnicima. Arhiv

G. M. / Fena

15.10.2020

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović uputio je pismo međunarodnim zvaničnicima - visokom predstavniku Valentinu Incku (Inzko), američkom i britanskom ambasadoru Eriku Nelsonu (Ericu) i Metjuu Fildu (Matthew Field) te šefu delegacije EU u BiH Johanu Satleru (Johann Sattler) i šefici Misije OSCE-a u BiH Ketlin Kavalek (Kathleen Kavalec).

- Prošle sedmice vam je upućeno pismo od predsjednika HDZ-a BiH u kojem se na iskrivljen način prikazuju stvari u Bosni i Hercegovini, a posebno odnos SDA prema Sporazumu dviju stranaka potpisanom 17.06.2020.godine u Mostaru. Tačno je da je SDA prihvatila dogovor sa HDZ-om, u prisustvu predstavnika međunarodne zajednice, kojim je dogovoren aranžman za izbore u gradu Mostaru, te principi za izmjene Izbornog zakona – piše Izetbegović.

Nakon toga, dodaje, Parlamentarna skupština BiH je usvojila odgovarajuće izmjene Izbornog zakona, tako da će izbori u gradu Mostaru biti održani koncem ove godine.

- Očekivali smo da će HDZ BiH, nakon ovog čina, konačno prestati s ucjenama i blokadama i pristati na implementaciju rezultata Općih izbora 2018. godine za bh entitet FBiH, te da će biti izabrane sudije Ustavnog suda FBiH. Već skoro dvije godine HDZ BiH uporno odbija implementaciju izbora koju nije moguće izvršiti bez pristanka i učešća ove stranke. Skoro isto toliko vremena predsjednik FBiH, koji dolazi iz HDZ-a BiH, odbija da imenuje sudije Ustavnog suda FBiH, čime se funkcioniranje entiteta FBiH dodatno usložnjava i dovodi u pitanje – požalio se Izetbegović.

On tvrdi da se radi ne samo o neustavnoj aktivnosti, „već i o krivičnom djelu“.

- Neutemeljne tvrdnje HDZ o ugroženosti hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini posebno provociraju građane i birače, jer vrijeđaju zdrav razum i ono čemu svakodnevno svjedoče. Hrvatskih predstavnika na rukovodećim pozicijama u strukturi vlasti na državnom nivou, i na nivou entiteta Federacija BiH ima bitno više od procenta koji Hrvati čine u strukturi stanovništva BiH. I o redovito na uštrb Bošnjačkog naroda – tvrdi, između ostalog, Izetbegović.

Izetbegović je pismo proslijedio i predsjedniku Evropske narodne stranke (EPP) Donaldu Tusku i svim članicama Vijeća za implementaciju mira (PIC).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.