POGON ENERGOINVESTA

Radioaktivni cezij-137 i dalje na Stupu, zašto još nije uklonjena opasna materija

Očekujemo da će proces uklanjanja biti završen u decembru, kaže Vidic

Pristup hali „Energoinvesta“ je i dalje zabranjen. Avaz

Piše: E. Halimić

16.10.2020

Radioaktivni izotop cezija (Cs-137) i dalje se nalazi na lokalitetu bivšeg pogona kompanije „Energoinvest“ u Tvorničkoj ulici u Sarajevu. 

Potvrdio je za „Avaz“ voditelj Centra zaštite od zračenja Zavoda za javno zdravstvo FBiH Alfred Vidic.


Pukla kapsula

Podsjećamo, radi se o opasnom dugoživućem radionuklidu koji ostaje u zraku decenijama, a predstavlja i ozbiljan rizik za zdravlje ljudi i životinja. Naime, ovaj spoj je došao na navedenu lokaciju još sredinom prošlog stoljeća i bio je korišten za potrebe tadašnjeg „Energoinvesta TAT“, a čuvao se u posebno opremljenim prostorijama za skladištenje opasnih materija. 

Zbog promjene vlasnika došlo je i do izmještanja cezija, pri čemu je pukla jedna od kapsula u kojoj se nalazio te je tako došlo do kontaminacije.

Ovaj, kako su ga mnogo nazvali, nuklearni incident u glavnom gradu BiH uznemirio je ne samo građane već i aktiviste za zaštitu okoliša, stručnjake iz oblasti hemije te zdravstvene radnike.

Incident je otkriven početkom septembra, iako se desio krajem prošle godine. Iz Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost (DRARNS) za „Avaz“ su kazali da će biti potrebna dva do tri mjeseca da se potpuno eliminira kontaminacija radioaktivnim cezijem-137.

- Aktivnosti na terenu se provode dinamikom koja je planirana. Očekujemo da će cezij biti uklonjen u decembru. Mislim da je moguće da se to desi i ranije - pojasnio je Vidic. 

Ograničen pristup

Dodao je da Zavod za javno zdravstvo FBiH trenutno nema direktnu nadležnost.

- Nakon što se uradi dekontaminacija na terenu, tačnije ukloni sav cezij i sve što je ozračeno, Zavod će izaći na teren kako bi se uradila završna mjerenja i kako bi potvrdili da je sve unutar normalnih vrijednosti. Nakon toga, ukoliko sve bude uredu, bit će dozvoljen neometani pristup toj lokaciji - istakao je Vidic.

Kaže da je lokacija i dalje pod nadzorom i zabranjen je pristup ovom lokalitetu. - Urađena je i kontrola vode na ovoj lokaciji i nalaz je bio uredan. Dakle, voda je zdravstveno ispravna. Okolno stanovništvo nije u opasnosti. U opasnosti su oni koji ulaze u halu, ali već sad je niži nivo radijacije budući da je dio čišćenja već završen. Sav materijal bit će prebačen u specijalizirano skladište koje se nalazi u blizini Sarajeva - naglasio je Vidic.

Vrijeme poluraspada je oko 30,2 godine

Cezij-137 je radioaktivni izotop s vremenom poluraspada od oko 30,2 godine. On je proizvod nuklearne fisije, a do njegovog oslobađanja u prirodu dolazi upotrebom nuklearnog oružja, kao i u slučajevima nesreća u nuklearnim elektranama.  

Kao dugoživući radionuklid, cezij-137 ostaje u životnoj sredini decenijama nakon oslobađanja i predstavlja značajan rizik za ljude i životinje. Rastvoriv je u vodi i toksičan i u malim količinama.  


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.