INTERVENTNE MJERE

Vlada FBiH za podršku ugroženim sektorima privrede izdvaja 90 miliona KM

Ovo nije posljednja mjera, FBiH još uvijek ima zadovoljavajuću likvidnost i dobru rezervu, rekao Novalić

Vlada FBiH: Cilj je zadržavanje radnih mjesta. Pres-služba Vlade FBiH

A. J. / Anadolija

16.10.2020

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, donijela Uredbu o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede FBiH u okolnostima pandemije koronavirusa. Opći cilj je osiguranje podrške likvidnosti najugroženijim sektorima/djelatnostima, očuvanje radnih mjesta, te osiguranje hitno potrebne podrške i održavanje konkurentnosti u izvozno orijentisanim sektorima, javlja Anadolija.

Ukupna finansijska sredstva za provedbu ove uredbe osigurana su u budžetu FBiH za 2020. godinu u iznosu od 90 miliona KM i raspoređena na razdjele resornih ministarstava.

Tako je Federalnom ministarstvu okoliša i turizma raspoređeno 30 miliona KM za pomoć turističko-ugostiteljskom sektoru, Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija 20 miliona KM za pomoć ovom sektoru, Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva 10 miliona KM za pomoć poljoprivredi i prehrambenoj industriji, te Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije 30 miliona KM za pomoć izvoznim privrednim društvima.

Finansijska pomoć korisnicima se dodjeljuje na temelju općih uslova i specifičnih kriterija za svaki sektor u okviru resornih ministarstava do kraja godine. Ministarstva su dužna sedam dana nakon stupanja Uredbe na snagu objaviti javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu finansijske pomoći. Ako korisnik pomoći djeluje u više sektora, pravo na pomoć može ostvariti samo od jednog ministarstva.

Korisnici pomoći ne mogu smanjivati broj radnika do 31. decembra ove godine u odnosu na broj uposlenih 30. septembra ove godine, izuzev korisnika u oblasti aerodroma i željezničkog prometa, te javnih poštanskih operatera. Izuzetno, korisnicima kojima se finansijska pomoć dodjeljuje bez objave javnog poziva (aerodromi, željeznice i javni poštanski operateri) zahtjev za dodjelu finansijske pomoći podnose resornom ministarstvu u roku od 15 dana od stupanja Uredbe na snagu.


- Danas je usvojena uredba. Radi se o instrumentu makroekonomske politike. Ako se malo vratimo na početak, makroekonomska politika u jednoj državi, na slobodnom tržištu, može se vodit samo sa dva agregata, jedan je monetarna politika i drugi fiskalna - rekao je premijer Federacije BiH Fadil Novalić nakon sjednice.


Kako je kazao, svjedoci smo da mi nemamo mogućnost vođenja monetarne politike iako i lijevo i desno do nas vidimo da države, odnosno EU i Srbija, imaju mehanizam monetarne politike.


- Mi imamo na raspolaganju samo fiskalnu. U okviru ovih instrumenata fiskalne politike svakako spada i današnji potez vlade, a to je instrument za transfer onim ugroženim privrednim granama koje su tokom ove pandemije pretrpjele najveću štetu. Naime, već je šest, sedam mjeseci od početka pandemije i već imamo vrlo kvalitetne pokazatelje, ne samo u zdravstvenom nego u ekonomskom smislu ko je pretrpio najveću štetu - pojasnio je Novalić.


I tu, kako je kazao, spada četiri, pet oblasti koje neće moći preživjet zimu bez neke njihove podrške.


- To je promet i komunikacije, turizam kroz hotelijerstvo i sve druge koje prate turizam je pao i to dramatično. Do sada, u odnosu na prošlu godinu, 71 posto je manje, a do kraja godine će biti i lošiji taj procenat. Tu je i izvozna industrija koja je u krizi jer ne postoji velika potražnja na Zapadu gdje se praktično plasira naša roba. Tu spada i poljoprivreda u kojoj smo sjetvu subvencionirali sa 16 miliona maraka. I zdravstvo koje smo uvrstili u ovaj transfer od 100 miliona. Izostavili smo ga danas iz ove uredbe što se pojavila informacija da možemo doći do lijeka remdesivir, 23.000 ampula, dovoljno da intervenišemo na našu količinu prisutnosti bolesti od koronavirusa. Ali postoji 10-12 miliona koje ćemo dati u zdravstvo, da li za lijek ili bolničke kapacitete - rekao je Novalić.


Prema njegovim riječima, pomogli su ove četiri grane tako što je 30 miliona išlo za turizam, 30 miliona izvoznicima, dakle industrija, deset miliona je išlo za poljoprivredu i 20 miliona za promet.


- Uslove koje smo postavili u ovoj uredbi ciljaju na dvije stvari. Jedno je zadržavanje radnih mjesta. Ovih 90 miliona ide na održanje radnih mjesta. To znači ako turizam ima 30 miliona, onda 12 miliona je rezervisano za očuvanje radnih mjesta, a preostalih 18 za tekuće poslovanje - istakao je Novalić.




Sa sjednice: Iznos finansijske pomoći jednom korisniku ne smije prelaziti iznos od 700.000 KM. Pres-služba Vlade FBiH

Naglasio je da je ovo samo jedna u nizu mjera.


- Ovo nije posljednja mjera. Federacija BiH još uvijek ima zadovoljavajuću likvidnost i dobru rezervu. Međutim, mi ne želimo da se zadužujemo na domaćem tržištu. MMF, novi aranžman bi mogao biti oko milijardu maraka. On bi mogao biti tek u aprilu ili maju. Mi sigurno imamo likvidnost ovog momenta do tog aprila, imat ćemo i poslije - rekao je Novalić.

Pomoć može biti dodijeljena korisniku koji ima sjedište na teritoriji FBiH, te koji je imao pad oporezivog prometa od najmanje 40 posto u periodu od 1. aprila do 30. septembra ove godine u odnosu na isti period u 2019. godini ili je izvoznik koji je ostvario izvoz veći od 30 posto od ukupnog prošlogodišnjeg prometa.


Ovo se ne primjenjuju na banje i lječilišta, korisnike kojima se dodjeljuje direktna finansijska pomoć u skladu sa ovom uredbom i onima koji su osnovani nakon 30. juna 2019. godine.


Iznos finansijske pomoći jednom korisniku ne smije prelaziti iznos od 700.000 KM, za korisnike iz sektora industrije, turističko-ugostiteljskog sektora, sektora poljoprivrede i prehrambene industrije i sektora cestovnog prijevoza putnika.


U slučaju da su ukupni zahtjevi za dodjelu pomoći kvalifikovanih korisnika po pojedinim granama manji od raspoloživih sredstava, višak sredstava iz te grane može biti raspoređen u drugu.


Sredstva mogu biti korištena isključivo za održavanje i poboljšanje likvidnosti, održavanje konkurentnosti izvozno orijentiranih granama industrije, kao i provedbu započetih infrastrukturnih projekata od strane poštanskih operatera, te u modernizaciju aerodroma.


Sredstva dodijeljena održanju likvidnosti namijenjena su isključivo za isplate bruto plaća i troškove poslovanja za period od 1. jula do 31. decembra ove godine, uključujući plaćanje naknada za provođenje stručnog nadzora aerodromskih operatora i odobravanje projekata od strane regulatora.


Vlada je danas, također, donijela i odluke kojima je za četiri federalna ministarstva odobrila izdvajanje sredstava u iznosima utvrđenim Uredbom.


Podsjetimo, ranije se Vlada opredijelila za izdvajanje i 10 miliona KM za pomoć sektoru zdravstva. Ova sredstva nisu obuhvaćena ovom uredbom, jer će Vlada o njima odluku donijeti naknadno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.