KRIZNI ŠTAB

Ušli smo u jesen s nepovoljnom i nestabilnom epidemiološkom situacijom

Infekcija se širi uglavnom među radno-sposobnim stanovništvom, a iskustva govore da će se tako širiti i na druge skupine

Ubrzan porast broja zaraženih i ubrzan prijenos koronavirusa. Printscreen

Piše: A. Č.

16.10.2020

Šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa kazao je danas na pres konferenciji Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH da se u Federaciji bilježi ubrzan porast broja zaraženih i ubrzan prijenos koronavirusa.

- Danas incidenca na 100.000 stanovnika iznosi 72, a dnevni prosjek zaraženih iznosi 236 slučajeva. Incidenca više od 100 se bilježi u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, Zapadnohercegovačkom i Kantonu 10. Od 50 do 100 na 100.000 je u Zeničko-dobojskom i Kantonu Sarajevo, a ostali su ispod 50 slučajeva na 100.000 stanovnika - rekao je Musa.

Naglasio je da se infekcija širi uglavnom među radno-sposobnim stanovništvom, a iskustva govore da će se tako širiti i na druge skupine. 

- Ušli smo u jesen s nepovoljnom i nestabilnom epidemiološkom situacijom i jako je važno držati se svih mjera i preporuka kako bi se smanjio rizik od širenja zaraze.

Ubrzan porast broja zaraženih i ubrzan prijenos koronavirusa. Printscreen

 Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez rekao je da je situacija ozbiljna i da ulazimo u težak period za sve. Evidentan je ubrzan porast broja zaraženih ne samo u BiH već širom Evrope.  

- Predstoji nam teška borba, ali nadam se da ćemo imati dovoljno razuma i da ćemo dobiti i ovu borbu kao i prethodnim teškim situacijama - naglasio je.

Što se tiče lijeka Remedsivir, Čerkez ističe da je Ministarstvo zdravstva sve uradilo i da je oktobar i novembar kada bi se lijek mogao očekivati. 

- Najvjerovatnije da ćemo ići u kupovinu mjesec za mjesec. Ti lijekovi se daju širom svijeta u određenim kombinacijama, a za ovaj konkretno lijek on se daje u teškoj i kritičnoj fazi. Ima određenih studija koje pokazuju da on daje efekte, a mi moramo sve uraditi da spasimo život, jer život je najdragocjenije nešto što imamo u ovom trenutku - rekao je Čekez.

Poručio je da je situacija u školama još pod kontrolom i ukoliko se situacija pogorša dodatno može se preći na online nastavu, a što se tiče situacije sa fakultetima, što se tiče Kriznog štaba FBIH, sigurno neće biti otvoreni. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.