LAGUMDŽIJA ZA RAPORT

Komšić je otkačen motor, niti zna gdje leti, niti gdje će pasti

Ja sam čovjek koji dobro zna kako je izabran i zašto smo ga gurali, rekao je Lagumdžija

Lagumdžija opisao kako su se stvari odvijale. Arhiv

G. M.

17.10.2020

Zlatko Lagumdžija dao je intervju za portal "Raport". Na pitanje novinara ovog portala šta misli o Željki Komšiću, bivši predsjednik SDP-a i čovjek koji je stvorio Komšića odgovara:

- Ja sam čovjek koji dobro zna kako je izabran i zašto smo ga gurali. Tada je SDP imao svaki izborni ciklus za Predsjedništvo naizmjenično kandidata Bošnjaka i Hrvata. Tada je čitava ideja bila da kačimo SDP na čitavoj teritoriji države i da izbijemo nacionalnim strankama ekskluzivu na predstavljanje jednog naroda. To je vrijeme bilo kada je SDP u domovima naroda imao respektabilan broj Hrvata – rekao je Lagumdžija.

Dodao je da je Komšić tada izabran u Predsjedništvo i njegov legitimitet nije osporavan, jer je SDP bio druga po snazi stranka među Hrvatima i koja je imala Hrvata u skupštinama i klubovima naroda.

- Mi smo smatrali da trebamo iskoristiti izbor Komšića za jačanje u Hrvatskom biračkom tijelu kao čovjeka koji pripada svom narodu ali brine o svima kao građanima. Tada je i Milanović došao na moj poziv, nije ni znao ko je Komšić. On je zaključio da je jednostavnije da ide u bošnjačke sredine i liječi rane Bošnjaka, glumeći većeg katolika od pape. On je tada bio jedan motor jednog moćnog aviona. Sad je Komšić otkačeni motor. Niti se zna gdje leti, niti gdje će pasti. A avion je prestao da leti – rekao je Lagumdžija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.