USTAVNI SUD BIH

Zašto je značajna odluka u slučaju braće Ilijazi, RS će morati građanima isplatiti svu ratnu štetu?

Ovakva odluka može biti presedan da neki budući apelanti na ovaj način traže naknadu, kaže Pobrić

Ustavni sud BiH. Arhiv

Piše: E. Halimić

17.10.2020

Ustavni sud Bosne i Hercegovine usvojio je apelaciju Bejtulaha i Jakupa Ilijazija protiv Republike Srpske. Naime, apelantima je 1993. godine u Bosanskoj Gradišci minirana kuća, a nakon višegodišnje pravne borbe, Ustavni sud je donio odluku da im se mora isplatiti odšteta za uništenje kuće koja se nalazila pored policijske stanice. Ustavni sud BiH utvrdio je povrede Ustava BiH i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava.


Nedim Ademović, advokat i ekspert za ustavno pravo, za „Avaz“ je kazao da je odluka Ustavnog suda BiH pojedinačna odluka.

Princip odlučivanja

- Ona se, kao takva, primjenjuje samo u slučaju apelanata, braće Ilijazi. Primjena ove odluke i na druge slučajeve je moguća samo u onom obimu u kojem je moguće da se dokaže da principi odlučivanja kod ove odluke mogu biti primjenjivi i na drugi konkretan slučaj. Odluka Ustavnog suda BiH odašilje nekoliko pozitivnih sitnica. Prva bitna stvar je proaktivan stav Ustavnog suda BiH koji je eksplicitno zauzet u ovom slučaju, kao najviše bh. sudske instance, naspram drugih koji otvoreno opstruiraju naloge Ustavnog suda BiH - istakao je Ademović.

Podsjetio je da je baš u slučaju braće Ilijazi Ustavni sud već ranije naložio sudovima u RS da donesu odluku o šteti, pa su to ovi grubo i arogantno odbili da urade.

- Meni je ovo izuzetno bitno jer ulijeva nadu u pravnu sigurnost i vraća dignitet sudstvu. Što se tiče pitanja ratne štete, mogao bih reći da je Ustavni sud BiH poslao poruku da će država odgovarati za materijalnu štetu svakom građaninu kojem se krivičnim djelom pričini šteta, a država propusti da provede djelotvornu istragu radi otkrivanja počinilaca tog djela - istakao je Ademović.


Ademović: Moguća primjena i na druge slučajeve. Arhiv

Naknada štete

Profesor ustavnog prava Nurko Pobrić za „Avaz“ je kazao da se svaki slučaj posebno razmatra pred Ustavnim sudom, mada ovakva odluka može biti presedan da neki budući apelanti na ovaj način traže naknadu štete.

- Odluka je pravična, to je nedvosmisleno. Iz procesnih razloga i drugi građani BiH ne mogu po automatizmu podnijeti apelacije Ustavnom sudu BiH, jer prethodno moraju iskoristiti sva druga redovna pravna sredstva - pojasnio je Pobrić.

Pobrić: Odluka je pravična, to je nedvosmisleno. Arhiv

Vrlo značajna odluka

- Odluka je na tragu Aneksa 7. Ustava BiH, prva rečenica koja glasi: „Onaj ko je štetu drugome nanio, treba i da obešteti.“ Imovina je zaštićena po Ustavu i vlast je bila dužna da je zaštiti. Mnogi građani do sada nisu koristili redovna pravna sredstva. Ovo je u svakom slučaju vrlo značajna odluka. Aneksom 7. predviđeno je i formiranje posebnog fonda za naknadu štete, i to na nivou BiH, ali on nikad nije formiran. Stoga i ovakve odluke padaju na teret budžeta RS, ali istih slučajeva može biti i u drugim dijelovima BiH - poručio je Pobrić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.