STANJE SVE PORAZNIJE

Vlasti guraju pod tepih probleme, urušava li se policijski aparat u HNK?

Bez šefa policije, Policijskog odbora, 300 ljudi

HNK već pune dvije godine nema policijskog komesara. Arhiv

Piše: M. Smajkić

18.10.2020

Urušava vam se MUP! Apeliram na ovaj dom, popravite stanje u MUP-u i postavite zapovjednu strukturu, riječi su Zdenka Kovača, glavnog kantonalnog tužioca Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, koje je izgovorio na posljednjoj sjednici Kantonalne skupštine.

Iznose hvalospjeve

Tako je Kovač javno izrekao ono što se, nažalost, godinama u Hercegovini gura pod tepih - da je zbog političkih natezanja MUP HNK, nekad respektabilna institucija, praktično, potpuno srozan. Dok nadležni u raznim „prigodama“ iznose hvalospjeve o policiji, dotle potpuno ignoriraju činjenicu da HNK već pune dvije godine nema policijskog komesara!

Posljednjem na ovoj poziciji Iliji Lasiću cijeli mandat je bio obilježen sudskim procesom, a uprkos tome, što je i Vrhovni sud Federacije utvrdio da je za šefa policije bio nezakonito imenovan, on je Kanton tužio zbog neisplaćenih plaća koje su mu uskraćene nakon pravosnažne sudske presude.

Šokantna je, također, činjenica da već šest godina u HNK ne funkcionira Policijski odbor, da ne postoji ni javno žalbeni biro te brojna druga tijela, dok je proces imenovanja nezavisnog odbora blokiran još u prethodnom skupštinskom sazivu.

Kovač: Apelirao na zastupnike. Arhiv

U izjavi za naš list Slađan Bevanda, ministar unutrašnjih poslova HNK, kazao je kako bi, napokon, Skupština, kao zakonodavna vlast, trebala otpočeti proces imenovanja nezavisnog odbora. Iako je ustvrdio da MUP HNK odgovorno radi svoj posao, ipak Bevanda je priznao da u ovom trenutku u ovoj instituciji nedostaje čak 220 policijskih službenika i skoro 70 državnih službenika i namještenika! Veliki problem predstavlja i to što zbog nepostojanja policijskih tijela već skoro deceniju nije provođeno činovanje, pa su većina policajaca po činu početnici.

Konačni potpis

- Apeliram, po ko zna koji put, na to da se MUP kompletira u organizacijskom i kadrovskom smislu. Imamo i situaciju s prijemom 88 kadeta, gdje je natječajna procedura završena prije tri godine i kojima bi konačni potpis na njihovo zaposlenje trebao staviti komesar policije - kazao je Bevanda.

Julineta Jurić, predsjedavajuća Komisije za izbor i imenovanje pri Skupštini HNK, kratko nam je kazala da će narednih dana održati sastanak na kojem bi trebali razmotriti kada će započeti proces imenovanja nezavisnog odbora.

Bevanda: Otpočeti proces. Arhiv

Lasić presudom dobio skoro 50.000 KM!?

Lasić je u svom tužbenom zahtjevu zatražio isplatu plaće za period od 1. avgusta 2017. do 29. septembra 2018. u iznosu od 47.455 KM, isplatu toplog obroka za isti period od 1.904 KM, dok je za naknadu za korištenje godišnjeg odmora zatražio iznos od 437 KM. Zanimljivo, Općinski sud u Mostaru je, uprkos tome što je nezakonito imenovan, presudio u njegovu korist i obavezao HNK da mu se isplati iznos od skoro 50.000 KM. Na ovu presudu je Pravobranilaštvo HNK uložilo žalbu Kantonalnom sudu u Mostaru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.